Els professionals catalans, escampats en equips arreu del món

Els nou-rics del Katiuixa i l'Sky es queden Rodríguez i Flecha

Tondo, Florencio i Pujol, el trident català del Cervélo canadenc

34
Anys
Són els que té Josep Jufré, que ha trobat lloc en un dels grans equips del Pro Tour, l'Astana kazakh d'Alberto Contador

Un equip amb capital del Canadà i seu a Suïssa, un altre, amb capital rus i seu a Itàlia, un tercer, amb capital del Kazakhstan i seu a Luxemburg i, per adobar-ho, un equip amb patrocinador francès i llicència espanyola. Així és com estan repartits els ciclistes catalans professionals que podran competir el 2010 en la major part de les grans proves del calendari internacional. Els últims a incorporar-se a aquest petit grup d'elegits són Xavi Tondo i Josep Jufré, que ja han signat pel Cervélo i per l'Astana. Tondo, de fet, ha anat a parar en l'equip més català del pilot. Al seu costat hi haurà Xavier Florencio, el jove Óscar Pujol –nascut a Terrassa i resident a Valladolid– i, fins i tot, un dels directors, el barceloní Àlex Sans.

El Fuji-Servetto, un altre equip multicultural –patrocinadors italians i japonesos i llicència espanyola– va decidir no renovar Josep Jufré, que ha acabat trobant un espai encara més interessant en l'Astana, formació saquejada sense pietat pel Radio Shack de Lance Armstrong. El nord-americà s'ha proposat donar personalment una lliçó a Contador en el Tour i, per això, s'ha afanyat a fitxar un grup de corredors que, plegats, puguin fer caure del pedestal del Tour el ciclista madrileny. Contador s'ha hagut de moure a última hora ja que ni tan sols tenia les garanties financeres que l'Astana obtingués la llicència Pro Tour de la Unió Ciclista Internacional (UCI). El corredor, assessorat pel nou mànager de l'equip –el francès Yvon Sanquer–, ha buscat sobretot ciclistes experimentats que el puguin ajudar al juliol a les carreteres franceses. En aquest perfil, hi entra Jufré, un escalador avesat, igual que un altre company de l'osonenc al Fuji-Servetto, David de la Fuente.

Qui també haurà de treballar, i de valent, en el Tour per a un líder és Joan Antoni Flecha, que ha canviat el Rabobank per una de les noves joies de la corona del ciclisme mundial, el Team Sky anglès; un equip que ha nascut amb un objectiu clar: portar un anglès al podi de París. L'home escollit per aquest objectiu és Bradley Wiggins (quart al 2009 amb el Garmin). El campió olímpic de pista enfocarà tota la temporada amb el Tour com a principal objectiu i necessitarà l'experiència de Flecha en la volta més exigent del calendari.

Joaquim Rodríguez debutarà en el Tour amb 31 anys en les files del Katiuixa, inscrit a la federació italiana però que es paga amb un carretó de milions provinents de Rússia. En els últims anys el rus líder de l'equip, Vladimir Karpets, ha fet figa en les voltes de tres setmanes i, per això, l'aposta de Rodríguez pel Tour és ferma, tot i que el català també s'ha proposat conquerir la Lieja-Bastogne-Lieja.

En els últims anys Rodríguez s'ha fet un fart de treballar en el Caisse d'Epargne per Alejandro Valverde. Ara el seu rol canvia completament. Qui es queda en l'equip d'Eusebio Unzue és el barceloní Alberto Losada, que haurà de fer una bona temporada si vol renovar el seu contracte el 2011.

La situació de Florencio, Tondo i Pujol al Cervélo és privilegiada. Tots tres són ciclistes que el líder de l'equip, Carlos Sastre, aprecia. I això no té preu.

Sense el «nostre equip».

La major part d'aquests ciclistes van firmar el manifest en què es reclamava a les institucions un suport més ferm per al ciclisme d'elit, un gest explícit a favor del projecte de Melcior Mauri, que finalment no ha reeixit.

A banda dels catalans que hi ha en els grans equips professionals (Pro Tour i Continental Pro) també n'hi haurà en la tercera categoria. El jove sabadellenc David de la Cruz correrà en el Caja Rural i el mataroní Eduard Gonzalo ho farà en l'equip Sculler, de la Bretanya. Encara estan pendent del futur Carles Torrent, Sergi Escobar i Jaume Rovira, entre d'altres.

Una ficció sobre Catalunya al Tour del 2010

Fa alguns anys, l'enyorat Joan Mas ja va tenir a tocar la possibilitat de portar un equip amb el nom de Catalunya –reforçat amb algun patrocinador– al Tour de França. L'equip hauria girat en aquella ocasió –2003-2004– al voltant del murcià Alejandro Valverde, que estava disposat a liderar aquest projecte sobre la carretera si s'atenien les seves reivindicacions econòmiques, les mateixes que després el van portar a un equip patrocinat pel govern autònom de Illes Balears. Aquell patrocini encara porta cua per la seva vinculació amb una sèrie de personatges relacionats amb el PP, que ara són investigats judicialment per l'afer del Palma Arena.

La idea que hi havia era la de formar un equip íntegrament català i anar a plantar cara als gegants del pilot internacional. En vista al 2010 i, parlant d'una ficció idíl·lica, Catalunya podria competir al Tour amb Joaquim Rodríguez de líder, que a la muntanya tindria el suport d'escaladors consagrats com ara Xavi Tondo, Josep Jufré i Alberto Losada; que en el planer podria estar acompanyat de dos vencedors de grans clàssiques, Joan Antoni Flecha i Xavi Florencio; i que disposaria, com a gregaris, de joves ambiciosos: Òscar Pujol, David de la Cruz (Orbea) o el seu germà, Alberto.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.