El col·leccionista Jordi Clos llueix els seus fons d'art precolombí

Mig centenar de les 200 peces que atresora eren de la ballarina Tórtola Valencia

L'empresari hoteler Jordi Clos no seria el mateix, dit per ell mateix, sense les seves col·leccions d'art. Per sobre de tot, i molt per sobre de tot, l'embogeix l'art egipci; però si bé no amb la mateixa energia, sí amb la mateixa sensibilitat ha tingut cura de les seves altres col·leccions.

La col·lecció d'art precolombí es va començar a gestar tímidament a mitjan anys setanta, quan «casualment» li van caure a les mans unes ceràmiques d'una col·lecció veneçolana establerta a Barcelona. Una dècada després, Jordi Clos va comprar tres peces trobades als anys trenta del segle passat a Colòmbia, però no seria fins a finals dels vuitanta quan, ben decidit, abordaria «seriosament» la col·lecció. Vola a Nova York i a Londres per assistir a les grans subhastes i, llavors sí, comença a comprar i a comprar més i més. I encara no ha parat de fer-ho. Ni té intenció de parar.

Què compra Clos? «Em domina el sentit estètic de les peces i el seu estat de conservació. I, a diferència de la col·lecció d'art egipci, que està especialitzada en el llegat faraònic, en art precolombí m'interessa tenir una representació de totes les cultures.»

L'any 2007, la col·lecció va fer un pas de gegant. Clos va comprar a un joier del passeig de Gràcia, Manuel Vargas, la col·lecció d'art precolombí de la ballarina Tórtola Valencia, la diva que a principi de segle XX va crear un estil de ballar propi, sensual, místic i exòtic, de ben segur inspirada per les peces artístiques que tant la fascinaven. La col·lecció Tórtola Valencia consta de 80 peces, però Victòria Solanilla, doctora en prehistòria i història antiga, especialista en història precolombina i professora del departament d'art de la UAB –a més de comissària de l'exposició que avui s'inaugura al Museu Egipci–, va adonar-se que 30 eren falses.

L'exposició Art funerari precolombí. La passió de Tórtola Valencia culmina la història de la col·lecció menys coneguda de Clos. Quan es tanqui, el 30 de maig, les 200 peces tornaran al magatzem. Però Clos té clar que, com ha fet amb les altres col·leccions, muntarà una sala d'exposició permanent d'art precolombí en el pròxim hotel que obri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.