Canals

Vilobí del Penedès / Subirats

ALT PENEDÈS

Història entre vinyes

Descobrim les empremtes del passat industrial i de la Guerra Civil a Vilobí i l’Ordal

Aquesta ruta comença a Vilobí del Penedès, a cinc quilòmetres de Vilafranca en direcció a Guardiola de Font-rubí. Abans d’arribar al poble, les vinyes, a banda i banda de la carretera, ja ens introdueixen en la tradició rural i vitivinícola de la zona. En arribar al poble, en direcció a la plaça Major, seguirem els indicadors del parc dels Talls, on podrem aparcar còmodament i visitar un indret que, de mica en mica, es va adequant per a les visites: són les antigues pedreres de guix, que van deixar l’activitat als anys noranta i que la natura ha reconvertit en uns petits llacs (anomenats pèlags al Penedès). Allà hi ha diferents espais per a l’observació d’aus, miradors i zones de descans i pícnic. Podeu dinar a la zona o aprofitar l’oferta gastronòmica i d’allotjaments (www.vilobi.cat). Després, per completar la ruta històrica, es pot visitar el Museu de Geologia (s’ha de trucar per concertar la visita) i el celler Loxarel (www.loxarel.com), on conserven un antic refugi que l’exèrcit republicà va construir sota les vinyes de la finca reconvertides en aeròdrom durant la Guerra Civil. Amb els anys, la família va aprofitar aquest espai (integrat en la Ruta de la Memòria Històrica) com a petita cava.

Si es fa nit a Vilobí, la ruta pot seguir l’endemà, en direcció a Sant Pau d’Ordal. En aquest indret, els diumenges dels mesos d’estiu hi ha el mercat del conegut préssec d’Ordal, apreciat per la intensitat d’aromes i sabors. Des d’allà es pot fer, a peu o en bicicleta, la ruta de l’Última Defensa de Barcelona.

Passejant entre vinyes i boscos es pot seguir la línia defensiva que l’exèrcit republicà va traçar per frenar l’exèrcit falangista en direcció a la capital catalana. És una ruta de 2,2 quilòmetres on es poden contemplar les trinxeres, nius de metralladores i fortificacions que van construir els soldats. S’han de seguir el indicadors de la Ruta 9, en direcció al nucli del Pago. Al final de la ruta, es pot visitar el Centre d’Interpretació.

Cliqueu aquí per a més informació.

Silenci a la pedrera

El passat industrial de Vilobí del Penedès (Alt Penedès) es remunta a l’època romana amb l’explotació de les guixeres per extreure’n el mineral que va acabar donant nom al poble: Vila Albina. Les antigues pedreres són ara espais de silenci i relaxació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia