FERNADO LACABA

PRESIDENT DE L'AUDIÈNCIA

«El jutjat mercantil no és l'hospital on van a morir les empreses»

QÜESTIONARI

Millor notícia o fet de l'any
«L'alliberament del fotògraf José Cendón, segrestat a Somàlia»
Pitjor notícia o fet de l'any
«El segrest de tres cooperants catalans a Mauritània»
Personatge de l'any
«Barack Obama, pel canvi en la política imperialista de Bush»
Indesitjable de l'any
«Silvio Berlusconi, antítesi de les virtuts que ha de tenir un cap de govern»
Assignatura pendent de l'any
«Que marxin de l'Iraq les tropes estrangeres»
–Com ha estat aquest any per als partits judicials gironins?
–«Ha estat un bon any en general. Per primera vegada en molt de temps hem aconseguit que tots els jutjats, excepte el número 2 de Santa Coloma de Farners, estiguessin coberts per jutges professionals. També hem aconseguit que el govern català hagi donat prioritat a la construcció de la nova seu de l'Audiència, malgrat la important retallada pressupostària. Hem incorporat un òrgan judicial nou, amb la creació del jutjat de família, i hem iniciat el procés d'especialització del jutjat mercantil.»
–Aquest no havia de ser mixt?
–«En principi sí, però l'elevat nombre de concursos de creditors que s'ha produït –han augmentat un 45 per cent– fa que sigui urgent l'especialització, perquè un jutjat mercantil no ha de ser un hospital on vagin a morir les empreses, sinó una mena de consulta mèdica en què les empreses es puguin guarir. També haig de destacar les millores que s'han aconseguit pel jutjat de pau de Salt i l'agrupació dels jutjats de pau de Tossa i de Lloret de Mar, que només està pendent de la resolució final del Departament de Justícia.»
–I ara en quins projectes es treballa?
–«Ens caldria crear el jutjat contenciós administratiu número 4 de Girona i el mixt número 4 de Sant Feliu de Guíxols. També seria necessària una oficina judicial per als temes de jurat popular, perquè aquests assumptes van creixent als partits judicials de Girona. Aquest any hem resolt una dotzena de casos per aquest procediment. Després de l'Audiència de Barcelona, la de Girona és la que té més casos de jurat. Això fa que sigui necessària l'especialització d'uns funcionaris que es dediquin exclusivament a temes del jurat. També s'està a sobre de la creació d'un servei comú de comunicacions i de notificacions per a tots els jutjats del partit judicial de Girona. A més, aquesta oficina també es faria càrrec dels embargaments i dels desnonaments, i això alliberaria de feina els altres jutjats, els procuradors no haurien de córrer d'un jutjat a l'altre i les comunicacions serien més ràpides.»
–L'era Lacaba s'acaba?
–«El febrer del 2011 acabaré el segon mandat. Si tinc una oportunitat entre altres destins, ja ho valoraré, però m'agradaria repetir de president de l'Audiència. Ja sé que és entrar en un terreny relliscós, però en definitiva serà el Consell General del Poder Judicial qui decidirà si jo he de continuar o si s'ha de canviar de president. Tot dependrà dels candidats que hi hagi.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.