Francesc Cerro estrena a Reus un text de Strindberg sobre la capacitat de perdonar

«Pasqua», la nova producció del CAER, es representarà divendres i dissabte al Teatre Bartrina

Pasqua presenta la situació dramàtica d'una família sacsejada per una sèrie d'esdeveniments que han portat el pare a ser empresonat per deutes. I paral·lelament, viuen també el tancament de la filla petita en un centre psiquiàtric. «Passen la vergonya de tenir el cap de la família empresonat i la filla en aquesta situació», explicava ahir Francesc Cerro, que ha decidit portar a l'escenari aquest text de l'escriptor i dramaturg suec August Strindberg (1849-1912). Deutes, embargaments i processos judicials que porten a una situació de desolació però que també encaminen cap a la serenitat, a la capacitat d'assumir tanta indigència i d'arribar a la redempció. Per Francesc Cerro, Pasqua és, sobretot, una història sobre «la capacitat de perdonar, de donar una segona oportunitat; una història sobre la redempció»: «Són uns personatges amb una misèria interior que al final s'engoleixen l'orgull i tenen la capacitat de perdonar», afegia ahir el director.

Si bé s'ha representat a Suècia i a Mèxic, Pasqua és un text «desconegut» a Catalunya, ja que mai no ha estat portat als escenaris catalans. Potser perquè es tracta d'«un text complex, que té un caràcter molt simbòlic, i aquesta dificultat n'ha frenat la representació», segons Cerro, que reconeix que han hagut de fer un esforç per «anar desgranant part del trencaclosques d'aquest text per tal que el públic l'entengui i no el vegi com això, com un trencaclosques».

El repartiment d'actors està format per Fina Rius, Andreu Benito, Pau Roca, Enric Rodríguez, Míriam Marcet i Meritxell Santamaria. Actors que per primera vegada treballen en una producció pròpia del Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER).

L'escenografia, de Jon Berrondo, presenta l'interior de la casa, on tots els mobles estan coberts amb un tul: «Fa la sensació que a la casa tot estigui flotant, que hi hagi una fuita d'aigua i tots els mobles surin; és una imatge que representa tal com estan els membres de la família en aquests moments de la seva vida: un tul ho tapa tot, com la família, que intenta tapar tots els seus problemes.»

L'obra s'estrenarà divendres al Teatre Bartrina de Reus (21 h), i s'ha previst una segona representació per dissabte, a la mateixa hora. Els dies 21, 22 i 23 de desembre l'espectacle es presentarà a la Sala Ivanow de Barcelona, i posteriorment confien fer gira per altres teatres catalans.

El director del CAER, Cèsar Compte, i la regidora de Cultura, Empar Pont, van destacar ahir el fet que la nova producció teatral estigui signada per un reusenc, Francesc Cerro, «una de les joves promeses del teatre català».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.