MARC CLOTET

PRESIDENT DE MIQUELETS DE CATALUNYA

«Catalunya tenia un exèrcit regular ben entrenat, pagat i professional»

Aquest enginyer industrial de 40 anys, cap de producció d'una fàbrica de sembradores, va tenir el 2005 la idea de fundar un grup de recreació històrica de la Guerra de Successió. Així van néixer els Miquelets de Catalunya.
Com neix l'interès per recuperar aquesta figura històrica?
–«De ben petit ja m'atreia la història militar. Després vaig anar veient grups d'aquesta mena a Anglaterra i als Estats Units, però va ser després d'un viatge a Alemanya que ens vam decidir amb la meva dona a buscar informació sobre la Guerra de Successió a Catalunya i al cap d'un any vam fundar el grup.»
–Quins són els seus objectius?
–«Donar a conèixer la història d'aquests militars catalans que van defensar les seves idees i les llibertats de Catalunya. Hi ha una idea molt romàntica de poble armat, vestit amb barretina, que no és certa; nosaltres teníem realment un exèrcit regular ben entrenat, pagat, professional i ben armat. Volem que la gent s'interessi per aquest període a partir de la recreació històrica i que sàpiga que existia un estat català que defensava el que avui en diem el dret a decidir.»
–Què porta una persona avui a allistar-se als Miquelets?
–«Un interès per la història i la cultura. També has de tenir un cert sentiment patriòtic català. Això i voler sortir els caps de setmana a fer una activitat que té part d'espectacle.»
–Quina relació tenen amb els altres grups de Miquelets?
–«El nom de l'associació ens el vam posar en honor dels Miquelets, però no vol dir que els representem. Nosaltres recreem el Regiment de la Diputació del General –el que era la Generalitat–, que es va crear per lluitar a favor del rei Carles III. Quan siguem més gent recrearem altres unitats que podrien ser Miquelets. Tenim relació amb els altres grups, amb la gent de Badalona, per exemple; i amb la de Girona hi hem col·laborat.»
–Les armes i els vestits qui els posa?
–«Hi ha materials que són de l'entitat i que els cedeix als socis, però una part important de la despesa, una mica més de la meitat, l'ha d'assumir cadascú. El fusell, per qüestions legals, se l'ha d'aconseguir cadascú.»
–On es compren els fusells?
–«Hi ha un mercat de fusells d'avantcàrrega i rèplica d'època. A Anglaterra hi ha un parell de proveïdors que els poden proporcionar. Has de tenir llicència d'armes i després tramitar tota la paperassa.»
–Quant costa ser un Miquelet?
–«El cost d'un vestit i un fusell d'atrezzo, que no dispara, és de 1.100 euros, i amb el fusell de debò ja puja als 1.500 euros.»
–Hi ha també una ruta geogràfica associada a la recreació?
–«Vam triar aquest regiment perquè va fer de guarnició a força llocs del país: a Barcelona, a Cardona, a Girona, Solsona, Berga... Els Miquelets en general i l'exèrcit regular de 1713, 1714, estava per tot Catalunya.»
–El seu regiment allista dones?
–«Sí. No tenim cap problema. Podem ser una entitat de recreació històrica, però estem al segle XXI. I a més hi ha proves documentals que hi havia dones que realment combatien, vestides de soldat o com a combatents.»
–La seva divisa és: «Un turó, un corn»; què vol dir?
–«Simbolitza l'objectiu de l'entitat: volem cobrir tot el territori català i afavorir que apareguin més colles de recreació històrica; si vols és utòpic, però és el nostre desig. El tema del corn és perquè els regiments de Miquelets, en lloc de fer servir timbals i trompetes per transmetre ordres, feien servir corns marins o bovins. El so dels corns atemoria les tropes borbòniques quan anaven pels camins.»
–Els Miquelets van arribar a tenir algun heroi?
–«S'ha mitificat molt el general Moragues, que nosaltres trobem una mica tebi. Ens agrada més Antoni Desvalls i de Vergós, marquès del Poal, que hauria de ser considerat un dels grans herois de la Guerra de Successió a Catalunya, que va vertebrar tota la resistència de l'exèrcit català a l'exterior de Barcelona.»
–Avui dia tindria sentit un exèrcit català?
–«Per aconseguir finalitats polítiques, no. Ens agrada, dels personatges que recreem, la voluntat de decidir per ells mateixos què volien, no dependre d'altres països.»
–Des de l'àmbit de la cultura tradicional, com han vist les consultes independentistes del 13-D?
–«No puc respondre pel conjunt dels socis, però personalment ho veig molt bé, perquè ajudarà molta gent a obrir els ulls; pot ser una eina molt potent per aconseguir més adhesions. Despertarà consciències.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.