Registren més de mig miler de marques i noms comercials gironins

Identificar un producte o una activitat és fonamental per competir en el mercat

Les marques i els noms comercials són signes distintius a dins de l'activitat econòmica. La marca identifica un producte o un servei en el mercat. Pot estar composta per paraules (que no siguin noms genèrics o indicadors de procedència geogràfica) o per una combinació de paraules, imatges, figures o símbols. El nom comercial és la denominació que identifica una persona física o jurídica en la seva activitat empresarial. Els noms comercials són independents del nom que pot tenir una societat o empresa en el registre mercantil, i també poden estar formats per paraules o per una combinació d'elements denominatius, gràfics i, fins i tot, sonors. En tots dos casos, la protecció té una durada de deu anys, prorrogable indefinidament per períodes de deu anys.

Pel que fa a les comarques gironines, el nombre de sol·licituds de marques ha baixat (518 fins al 15 de desembre d'aquest any, 604 en tot el 2008). En canvi, amb relació als noms comercials, el resultat és més estable (55 el 2009 i el 2008). A tot Catalunya, aquest any s'han presentat 6.468 marques i 393 noms comercials a la demarcació de Barcelona, 307 i 14 a la de Lleida i 432 i 68 a la de Tarragona.

JOSEP ARGELAGUET

«Cal ser fastigosament observador»

Josep Argelaguet és l'inventor per excel·lència. Empresari de llarga trajectòria, ara jubilat, és el promotor de Girona Innovació, empresa que comercialitza les seves idees i altres inventors.

– En l'imaginari col·lectiu l'inventor és una persona excèntrica i obsessionada.
– «Si la feina t'obsessiona, és dolent. Shakespeare va dir que el treball ens alleugereix de les nostres penes. Però els excessos són dolents.»
– Quants invents té?
– «Setanta dos i aquest any en patentaré un altre. Són invents de tot tipus.»
– I quin sistema utilitza per idear-los?
– «Miro un objecte, de qualsevol tipus, i penso què es pot fer. Les idees et venen en llocs impensats i en el moment menys esperats. Les idees són rebels, no demanen permís i vénen quan vénen. Després de tenir la idea, faig un dibuix, després, el prototipus i començo a experimentar.»
– Ho explica com si fos molt fàcil, això de tenir idees.
– «Cada idea et pot portar a l'altra. S'ha de ser fastigosament observador, dit en clau d'humor.»
– I, de totes les idees, en surten invents?
– «No tot es pot aplicar. Però l'inventor és una persona poc aprofitada. El meu lema és ‘cap invent al calaix'.»
– Girona és terra d'inventors?
– «Hi ha molta inventiva. Fa uns anys, quan anaves a fires semblava que teníem complex d'inferioritat amb els nostres productes. Ara podem parlar de tu a tu. He visitat moltes empreses gironines i veus enginys, processos industrials, que són fruït dels experts del sector.»
– Quin dels seus invents destacaria o n'està més orgullós?
– «Això és com els fills, no pots triar. Tots són especials.»
– Quin és el perfil de l'inventor?
– «És difícil de dir, n'hi ha de molts tipus. És una persona que quan té una idea hi posa molta part de fantasia i d'il·lusió. Després hi ha d'haver algú que el faci tocar de peus a terra.»
– L'administració posa prous recursos per a la invenció?
– «L'administració és com en Raimon, que no és d'eixe món. Entre universitat i empresa no hi ha divorci. De fet, mai s'han casat sinó que darrerament estan festejant. Amb l'administració, directament podem dir que no ens coneixen. Els joves troben a faltar ajut per finançar els seus invents»
– I què cal fer?
– «Amb l'Associació de Joves Empresaris estem impulsant dues iniciatives. Una és Giroinvent 10, una fira que volem fer l'any que ve a Girona per donar a conèixer invents, idees i innovacions. L'altre és crear el club de l'inventor, inexistent a la demarcació.»

Una fira i un club de l'inventor

Una fira perquè les idees dels inventors gironins no es quedin en un calaix. Aquesta és la il·lusió i la iniciativa que promou Josep Argelaguet. Fint i tot ja té un nom: Giroinvent 10, ja que la seva intenció és que la mostra es realitzi l'any que ve. «La demarcació i la ciutat de Girona tenen prou entitat per atraure gent i de fires d'aquest tipus se'n fan molt poques a l'Estat», explica Argelaguet. Sosté que tot just ara està començant a temptejar les institucions i Fira de Girona. Ell, però, ja ha fet un bon tros del camí: «seria la fira internacional de les tres i: invents, idees i innovacions. S'hi podrien presentar els treballs de fi de curs de la Politècnica, idees d'empreses i d'inventors i posar en contacte aquests amb els que han de finançar els projectes», continua explicant. És una idea que ja ha començat a a madurar amb l'Associació de Joves Empresaris de les comarques gironines, amb la qual també està consensuant una altra iniciativa: la creació del club de l'inventor de les comarques gironines, un ens per assessorar els nous creadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.