Necrològiques

Mor Magdalena Sureda, ànima d’Anxoves de l’Escala

Filla del fundador, va dirigir durant més de 40 anys l’empresa que porta el seu nom

L’alma mater d’Anxoves de l’Escala-M. Sureda, Magdalena Sureda, ha mort aquest dilluns 10 de juliol a l’edat de 93 anys. La seva visió, constància i determinació per mantenir una indústria artesanal i els seus llocs de treball la van convertir en el referent del sector conserver del país.

Magdalena Sureda va agafar a finals dels anys 50 el timó de l’empresa fundada pel seu pare, Anxoves de l’Escala. Durant més 40 anys va dirigir el destí d’una empresa que actualment ocupa més de quaranta persones, i d’una marca que és l’orgull de tot un poble.

Magdalena Sureda i Anxoves de l’Escala formen un binomi indissociable. El caràcter obert i afable de la Magda i la seva passió per la qualitat i el treball artesanal la van portar a pilotar amb èxit una empresa que s’ha convertit en tot un símbol.

La Magda, com era coneguda per tothom, juntament amb el seu marit, Lluís Mallart, va saber interpretar els nous models de consum emergents en la dècada dels 70 i va revolucionar la indústria de l’anxova amb la introducció d’un nou producte: els filets d’anxova en oli d’oliva, un producte fins llavors desconegut a Catalunya, que ara representa el 80% de les vendes de l’empresa escalenca. Aquest fet, sumat al registre de la marca Anxoves de l’Escala, va portar el petit obrador que tenia el matrimoni a tocar de la platja de l’Escala a assolir un lideratge sectorial que encara avui conserva.

Anxoves de l’Escala SA va ser fundada l’any 1939 per Carles Sureda i va començar la seva activitat comercial un any més tard per casualitat. La seva dona, Maria Pascual, va decidir treure al carrer, on passava les tardes cosint, una mostra de l’excedent de peix fresc conservat en salaó. L’èxit de vendes i la visió de la seva filla Magdalena Sureda van portar la família Sureda a abandonar progressivament la venda de peix fresc i centrar-se en la salaó.

Magdalena Sureda i Pascual va morir el dilluns 10 de juliol a l’edat de 92 anys. El funeral se celebrarà avui, dia 12 de juliol, a les 12 del migdia, a l’església parroquial Sant Pere de l’Escala.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia