Alan Sillitoe

Escriptor britànic

L'escriptor britànic Alan Sillitoe, una figura destacada de la ficció dels anys cinquanta, va morir ahir a l'edat de 82 anys, a Londres.

Nascut a Nottingham, al nord d'Anglaterra, Sillitoe va publicar diverses obres de poesia, llibres infantils i peces de teatre, a més de ser crític sobre temes socials. Tot i que la seva formació va ser bàsicament autodidàctica, era conegut per les seves novel·les, que retrataven les experiències d'homes de la classe treballadora a la Gran Bretanya de la postguerra.

El seu llibre Sábado por la noche y domingo por la mañana, en què retrata les actituds i situacions amb les quals s'enfronta un jove treballador en una fàbrica, va ser adaptat al cinema, en una pel·lícula dirigida per Karel Reisz el 1960. Un altra novel·la seva, La soledad del corredor de fondo, que narra la rebel·lió d'un jove amb talent per a l'atletisme, li va fer guanyar el premi Hawthornden el 1959. Aquesta història també va ser adaptada al cinema pel director Tony Richardson, el 1962. Aquestes dues obres són considerades drames clàssics de la realitat britànica de mitjan segle XX. Altres obres seves són La muerte de William Posters (1964), Un árbol en llamas (1967) i Viajes en Nihilon (1971).

Sillitoe, que es considerava poeta més que novel·lista, va rebre el títol honorari de la Nottingham Trent University el 1990, i va escriure més de cinquanta llibres, entre els quals hi ha la seva autobiografia, publicada l'any 1995 amb el nom Life Without Armour, on ofereix un reflex de la seva complicada infantesa.

Alan Sillitoe estava casat amb la poeta nord-americana Ruth Fainlight, que va col·laborar amb ell en la traducció a l'anglès de Fuenteovejuna, de Lope de Vega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.