Necrològiques

Martirià Font i Coll

Músic, compositor i instrumentista de tible, va estar vinculat durant gairebé 30 anys a la cobla Els Montgrins

El músic, director i compositor Martirià Font i Coll, vinculat durant una bona part de la seva trajectòria artística a la cobla Els Montgrins, va morir ahir a l'edat de 88 anys.

Nascut a Bordils el 14 de gener del 1923, va ser el seu pare, Josep Font i Grau, també compositor i instrumentista de tible, qui va despertar el seu interès per la música i amb només 16 anys, després d'una etapa d'aprenentatge durant la qual va estudiar solfeig, piano i tible, ja es va incorporar a la cobla Victòria de Verges. Era l'any 1939. Després vindrien l'Emporitana (1940-1941) i La Principal de l'Escala (1941-1942). El 1943 va fundar la cobla orquestra Caravana de Torroella de Montgrí, però gairebé tota la carrera musical la va dedicar a Els Montgrins, de la qual va ser tible solista i director, en dos períodes, del 1946 al 1963 i del 1978 fins a la jubilació, el 1988.

En l'àmbit compositiu, va escriure més de setanta sardanes, amb títols tan populars com ara Regal de reis, Per la nostra amistat, Sardanes al casino i l'obra per a tres cobles Reminiscències, estrenada el 1998 arran de l'homenatge que El Foment de Banyoles li va fer pels seus 75 anys, juntament amb el compositor Manel Saderra i Puigferrer, que en feia 90. Les seves composicions han estat enregistrades en diversos treballs discogràfics, dels quals destaca El mestre Martirià Font dirigeix les seves sardanes (1989), amb obres exclusivament seves interpretades per Els Montgrins. També va exercir de professor de tible, amb alumnes de la categoria de Joaquim Portas de la Caravana i Joan Parés, molts anys tible solista de La Principal de la Bisbal.

Tot i que en la seva joventut va viure uns anys a Torroella de Montgrí, Martirià Font sempre va estar estretament vinculat a Banyoles, on residia, i a El Foment, i l'octubre del 2009 se li va lliurar la medalla d'or de la ciutat. No va ser, però, l'únic reconeixement. Les agrupacions sardanistes de Palamós, Malgrat de Mar, Artés, Sant Sadurní d'Anoia, Mataró, Lloret de Mar, Martorell, Olot, Sant Hilari Sacalm, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Riudellots de la Selva, Lleida i les Roquetes de Barcelona, entre altres entitats, li van fer també sengles homenatges.

Fonts d'El Foment de Banyoles van agrair ahir a Martirià Font “el treball fet en el món de la cobla”. “Era un home de talent i de gran intuïció musical, d'un bon gust innat, amb un alt sentit de la responsabilitat i una rigorosa autoexigència, que va aconseguir un remarcable nivell com a intèrpret, director i compositor”, van afegir.

Vidu de Josefina Font i pare de tres fills, Josep, M. Teresa i Irene, la cerimònia se celebrarà demà, a 2/4 de 10 del matí, a l'església de Santa Maria de Banyoles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.