Toni Julià i Bosch, mestre d'educadors socials, «in memoriam»

Divendres 17 de juliol ens digué adéu. Diumenge 19, acte de comiat i nota als diaris.

Sento haver de trencar el silenci en favor d'en Toni Julià, tot i que enguany, crec, se li retrà un homenatge organitzat com es mereix. Volem correspondre't ni que sigui una mica.

Les petjades d'en Toni Julià en el camp dels educadors socials arrenquen de molt lluny i seran difícilment esborrables i indissociables d'aquesta professió. Valorem molt la seva personalitat tots els qui hem fet junts amb ell alguna part del camí. I a l'Associació Internacional d'Educadors Especialitzats sempre se l'havia tingut molt en compte. La seva figura s'allarga més enllà de Girona i de Catalunya. Tant fou així que se li encomanà en diferents ocasions i principalment en països americans que iniciés l'orientació i l'organització de les activitats professionals dels educadors en un marc no docent. Per a això calia una lucidesa humanista i un sentit social no massa comuns, a més d'altres qualitats com bon lideratge, tenacitat de treball, prudència, capacitat d'escoltar, afany de saber... i en ell hi convergien totes.

Abans d'arribar a les comarques gironines, ja havia fet importants aportacions en el camp de la psicopedagogia aplicada als sectors menys afavorits, com ara els Col·lectius Infantils, experiència pilot de grups reduïts de nois, en contrast amb la visió institucional i assistencial que vigien; incidí en la formació del personal educatiu, i, també, dins l'editorial Nova Terra dirigí la secció de psicopedagogia.

Dins les iniciatives de la Fundació Ser.Gi es posà en marxa l'Escola d'Educadors Especialitzats de les Comarques Gironines per donar resposta de formació no reglada per a molts professionals que ja exercien com a tals. Suplència important fins que s'implantà a la Universitat la diplomatura d'educador social. Toni Julià hi tingué un paper rellevant al costat d'altres personalitats com Alfons Martinell, Marià Casadevall, Amadeu Mora i d'altres.

Gràcies, Toni Julià, pel treball que vàrem poder fer amb la teva veterania i lideratge discret tota una colla on imperava, més que cap protagonisme, un sentit social, humanista, psicopedagògic exigent alhora que amb bon humor. Gràcies per les converses i l'amistat que donaren certa profunditat i sentit a un viure sovint massa prosaic.

(*) El psicòleg Manel Palahí recorda Toni Julià, que va morir el 17 de juliol als 68 anys

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.