Efemèrides

1638. L'Escòcia presbiteriana.

En una cerimònia al Greyfriars Kirk d'Edimburg, els estats escocesos presbiterians es van unir per a la conservació de la puresa de l'Evangeli, mitjançant un pacte, el National Covenant. William Laud, arquebisbe de Canterbury, havia intentat limitar les àmplies atribucions de l'Església presbiteriana escocesa, molt independent, imposant el Llibre dels Cànons, el reconeixement de la supremacia del rei Carles I i la implantació d'una litúrgia que modificava el Llibre d'Oració Comú a Escòcia, sense cap consulta prèvia al seu Parlament. Això va indignar els escocesos, ansiosos de preservar la seva identitat nacional i religiosa.

1324.

Le forces de la Corona d'Aragó vencen, en la batalla de Lucocisterna, al sud de Sardenya, l'exèrcit de Pisa, durant la conquesta de l'illa.

1465.

Guerra Civil catalana: les tropes del rei Joan II de Catalunya-Aragó derroten a Calaf (Anoia) les del conestable Pere de Portugal.

1789.

Esclaten a Catalunya els motins anomenats «rebomboris del pa», per l'escassetat i la pujada de preus dels aliments bàsics.

1986.

Assassinat el primer ministre de Suècia, Olof Palme.

2002.

Les monedes nacionals dels 12 països de l'eurozona desapareixen i l'euro es converteix en la seva única divisa de curs legal.