La normalització lingüística del català no és un joc

Només 560 joguines en català. Aquest és el lamentable panorama que qualsevol consumidor o consumidora tornarà a trobar en la infinitat de botigues que arreu del país centren en el Nadal i els Reis bona part de les vendes de l'any pel que fa al sector de la joguina i els jocs infantils. L'oferta de productes d'oci infantil queda en un insignificant 6% que, ni de bon tros, és equiparable a la realitat lingüística del consum en català ni al dret que ha de tenir tot consumidor a disposar de l'oferta que hi hagi al mercat de qualsevol producte en la llengua pròpia del país. Les iniciatives cíviques són absolutament lloables i en aquesta línia cal destacar especialment els esforços que fan entitats com la Plataforma per la Llengua per conscienciar de la necessitat de normalitzar lingüísticament el mercat de les joguines. Especialment destacable és la Festa del Joc i la Joguina en Català, que s'organitza a Barcelona des de fa sis anys. Però si com a país volem resoldre la incomprensible discriminació del català en diversos sectors és l'hora de mesures governamentals i legislatives fermes, que fins ara s'han trobat a faltar.

En una societat com l'actual, en què l'Estatut ha fet un pas cabdal a l'hora de garantir el dret però també el deure de conèixer el català dels ciutadans, no es poden entendre determinats buits legislatius. Com per exemple que, mentre que existeixen 156 lleis que obliguen a etiquetar els productes en castellà, només una imposa l'ús del català, i encara basada en els productes amb denominació d'origen. Legislació ferma i incentivació en tots els agents implicats, fabricants, botiguers i consumidors, han de ser la clau per aconseguir la normalització lingüística del conjunt del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.