L'IRPF i l'IVA s'apugen per començar a parar el dèficit generat per pal·liar la crisi

A Catalunya, en canvi, prop del 90% dels hereus deixaran de pagar l'impost sobre successions

El tipus general de l'IVA passarà del 16% al 18% a partir del juliol, el seu nivell més alt des que es va introduir aquest tribut el 1986. Per tant, des del punt de vista fiscal mai serà tan car consumir per als ciutadans. El gravamen del 18% s'aplicarà a productes com ara la roba o els cotxes. També incrementa, del 7% al 8%, l'anomenat IVA reduït, que farà encarir el cafè, el menú del restaurant o l'habitatge nou. El tipus superreduït –pa, llet o material escolar– es manté en el 4%. El govern espanyol justifica que aquest increment entri en vigor en el segon semestre en considerar que l'economia espanyola ja estarà en vies de recuperació. D'altra banda, el gravamen que s'aplica a les rendes de l'estalvi i a les plusvàlues en l'IRPF també pujarà del 18% al 19% per als primers 6.000 euros de beneficis i al 21% per a la resta. Així, per la venda d'accions borsàries o d'un habitatge es pagarà a Hisenda fins a un 10% més. Els guanys del capital fins a 6.000 euros es gravaran al 19%, i a partir d'aquesta quantitat tributaran al 21%. Segons l'executiu estatal, els 11,5 milions de contribuents que declaren guanys de fins a 6.000 euros pagaran de mitjana uns sis euros més a l'any. Pel que fa a les rendes de capital superiors als 60.000 euros, que declaren uns 100.000 contribuents, ara tributaran al 21%, la qual cosa els suposarà un increment d'uns 5.000 euros a l'any de mitjana, mentre que les rendes que superen un milió d'euros pagaran de més una mitjana de 30.000 euros anuals. Així mateix, es manté la deducció dels 400 euros per a les rendes amb base imposable inferior a 8.000 euros i tindrà caràcter progressiu fins a 12.000 euros anuals, que costarà a l'Estat 420 milions el 2010 i beneficiarà dos milions de persones.

A més, aquest any se suprimeix l'anomenada llei Beckham, de manera que els estrangers desplaçats a l'Estat amb contracte laboral i amb rendes superiors a 600.000 euros anuals tributaran l'IRPF de no residents al 43% en comptes del 24%.

Com a novetat, a Catalunya el tripartit va consensuar a última hora, a mitjan desembre, un acord per tirar endavant la reforma de l'impost de successions, una iniciativa que condiciona el pacte a rebaixar el límit per no haver de pagar l'impost, en el cas de les herències de pares a fills, dels 400.000 euros als 275.000 euros.

Pensions i salari mínim

El Consell de Ministres va aprovar, el 23 de desembre, el reial decret de revaloració de les pensions, que recull una pujada general de l'1% per a les pensions contributives (trenca la tradició de fer-ho un 2%) i d'entre el 2% i el 4,87% per a les mínimes. Segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball, la pujada mitjana de les pensions contributives afecta més de vuit milions de persones, i els 2,7 milions de persones que reben prestacions mínimes les veuran incrementades en una mitjana del 4%, amb pujades d'entre el 2% i el 4,87%, segons els tipus de pensió.

El salari mínim interprofessional (SMI) s'ha establert en 633,30 euros bruts al mes, que suposa una pujada de l'1,5% respecte al que s'atorgava l'any passat. L'increment és mig punt més del que en principi proposava Treball i 6,5 punts menys del que demanaven els sindicats, que reclamaven un augment del 8%. Es calcula que a l'Estat més de dos milions de persones reben el SMI.

Habitatges més barats, transports més cars

El preu de l'habitatge ha disminuït un 11,2% a Catalunya en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període del 2008, fet que suposa la caiguda més forta registrada en el conjunt de l'Estat. Aquest abaratiment general es deu en bona mesura a la baixada de preus dels pisos i les cases de segona mà, que al tancament del tercer trimestre valien un 8,3% menys que un any abans. Per contra, els preus de l'habitatge usat han moderat la caiguda.

Pel que fa l'euríbor, el principal indicador per fixar el tipus d'interès de les hipoteques ha posat fi al desembre a 14 mesos consecutius de baixades en situar-se en l'1,242%, enfront de l'1,231% de novembre, encara que continuarà rebaixant la quota dels préstecs hipotecaris. L'euríbor es va anotar el dia 31 una mil·lèsima en la seva cotització diària i va pujar fins al 1,248%, la xifra més alta de tot el mes de desembre,

Electricitat.

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), l'única que fixa el govern estatal i a la qual s'acullen 22,7 milions de llars i petites empreses, s'ha apujat un 2,64%. La pujada de la TUR sense discriminació horària suposarà un increment mensual de 89 cèntims per al consumidor mitjà (el que consumeix uns 293 quilowatts / hora a l'any), i la TUR amb discriminació horària –antiga tarifa nocturna– no s'encarirà, igual que la dels beneficiaris del denominat bo social, que tampoc patiran increments.

Gas.

Els set milions d'usuaris domèstics de gas natural no veuran modificades les tarifes que se'ls apliquen actualment i que en aquest cas es tornaran a revisar l'1 d'abril. La congelació afecta els 3.491.298 clients de la tarifa 1, amb consums inferiors a 5.000 kWh per any i als 3.518.322 usuaris amb consums compresos entre aquesta quantitat i els 50.000 kWh, que ho empren en la calefacció.

Butà.

La bombona de butà costa ara 11,05 euros, que suposa un increment del 3,36% respecte del 2009. Des de l'1 de gener, el preu màxim de venda abans d'impostos dels gasos liquats del petroli (GLP) envasats en recipients d'entre 8 i 20 quilos serà de 76,2713 cèntims per quilogram.

Trens.

Renfe ha acordat un increment de les tarifes del 4% per al TAV i Llarga Distància amb el nou any. El servei de rodalies s'encarirà un 6% i els de mitjana distància i regionals, un 5%. D'aquesta manera, tots els serveis de passatgers de Renfe tindran augments superiors a l'IPC (0,3%). Així, els bitllets del TAV i mitjana distància experimenten la mateixa pujada que el 2009, mentre que en el cas dels de rodalies serà una mica inferior a la de l'any passat, que va ser del 6,28%.

Telèfon.

La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions ha decidit mantenir congelada, per segon any consecutiu, la quota d'abonament de línia fixa de Telefónica en 13,97 euros (més IVA), cosa que ajudarà a reduir la diferència de preus respecte a la mitjana europea.

Correu.

Correus pujarà dos cèntims d'euro el franqueig del producte més utilitzat, la carta ordinària, en les noves tarifes. Les cartes i targetes postals estatals requeriran un franqueig de 0,34 euros en lloc de 0,32 si tenen un pes de fins a 20 grams, i la tarifa per als enviaments amb un pes d'entre 20 i 50 grams també s'encarirà dos cèntims, fins als 0,45 euros.
Autopistes.
Les tarifes dels peatges en les vies titularitat de la Generalitat s'han incrementat un 0,1% de mitjana. Aquesta revisió i recuperació dels descomptes es traduirà en un augment mitjà del 0,1% per a tots els vehicles i autopistes, en concret un augment del 0,69% per a turismes i motocicletes i un descens del 0,5% per als vehicles pesants, per terme mitjà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.