L'apagada analògica de la tele a la majoria de la demarcació s'allargarà tot el mes

El procés comença aquesta setmana en només tres repetidors i Rocacorba, entre d'altres, encara no té la data fixada

Després del Ripollès i una part de la Garrotxa, ara és el torn de la resta de la demarcació. Només tretze municipis de la Cerdanya quedaran pendents per a l'última fase, prevista pel març i amb data límit, final a tot l'Estat espanyol, del 3 d'abril, que és justament Dissabte Sant. Igual que s'ha fet un parèntesi en aquesta segona fase durant les festes de Nadal, és de suposar que llavors es farà el mateix.

L'imminent, ara és l'apagada a la resta de la demarcació: 177 municipis –incloent-hi la capital i les poblacions més grans, com Figueres, Blanes i Lloret– apagaran les properes setmanes. Els primers repetidors on es tallarà el senyal analògic, dimecres i dijous que ve, seran de poc abast: els d'Amer (cobreix només aquesta població), Osor (cobreix una part del poble: la zona de les Mines d'Osor depèn de Rocacorba) i Sarrià de Ter (que cobreix una part del municipi i una part de Sant Julià de Ramis). La setmana següent serà el torn del repetidor de Figueres (18 de gener), tot i que hi ha una part de la ciutat que depèn del senyal de Rocacorba, i també de la zona marítima nord del Baix Empordà (repetidors de l'Estartit, Begur i Palafrugell, 19 de gener).

Per l'última setmana de gener s'ha previst l'apagada analògica, el dia 25, a la zona marítima sud del Baix Empordà (Sant Feliu de Guíxols i Calonge), a la Selva marítima (Lloret, Blanes i Tossa) i al repetidor de Llagostera; i el 26, als repetidors de la Mare de Déu del Mont i Albanyà.

Rocacorba, pendent

Queden set repetidors pendents de data, entre els quals destaca el de Rocacorba, que és el més important de la demarcació: clarament majoritari al Gironès, al Pla de l'Estany i a bona part de l'Alt Empordà i la Selva interior. També estan pendents de data els repetidors de Maçanet de Cabrenys, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Cadaqués, la Jonquera i Portbou.

La Generalitat està negociant amb Madrid l'endarreriment de l'apagada analògica en aquests centres emissors, sobretot els que afecten més població. Cal tenir en compte, però, que el temps és limitat perquè al març ja és el torn de la tercera fase.

Sense «neu»

Un dels avantatges i més publicitats de la TDT és la millora de la qualitat d'imatge, que comporta que desaparegui la neu i la visió amb interferències: si el senyal digital no és prou bo, senzillament no es veu res, queda la pantalla en negre. Aquest fet és una de les crítiques ja més freqüents a la nova tecnologia.

Per als que no la vegin gens, hi ha un últim recurs: el satèl·lit. Tot i que el sistema terrestre (el d'ones hertzianes tradicional) ha estat l'escollit per estendre la televisió digital a l'Estat espanyol, el Ministeri d'Indústria té previst cobrir a través del satèl·lit les zones fosques que quedin fora de l'abast dels repetidors. Els ciutadans hauran de fer que un instal·lador certifiqui que no es rep la TDT per poder usar aquesta solució excepcional. El ministeri remarca que les cadenes han de complir una cobertura «molt exigent»: un 98%, les públiques i un 95%, les privades.

Molt preparats

Els responsables del procés de transició a la TDT del Ministeri d'Indústria estan molt satisfets amb les dades d'implantació a les comarques gironines, uns dels indicadors més positius de l'Estat. Concretament, segons dades del setembre (les últimes fetes públiques), més del 91,9% de les llars dels municipis de la demarcació on es farà l'apagada en aquesta segona fase ja tenien TDT (la mitjana estatal és del 84,3%, i la catalana, del 88,1%); les llars amb l'antena adaptada superaven el 93% (90% a l'Estat i a Catalunya), i el coneixement de la nova tecnologia arribava al 99,6% (98,6% a l'Estat i 98,7% a Catalunya). Tot i així, per a la gent amb dubtes s'han instal·lat punts fixos informatius a Girona i a Figueres que es mantindran fins després de l'apagada, i unitats mòbils van recórrer al desembre 68 municipis, A més, hi ha un telèfon: 901 201 004.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.