CICLISME

Èxits a tres bandes

El projecte Catalunya Track Cycling Team continua creixent i fent bons resultats en tres apartats, l'equip de pista UCI, la nova secció de ciclisme adaptat i com a organitzador

L'activitat de Catalunya Track Cycling Team en el 2009 que acaba de finalitzar es va dividir en tres capítols: l'equip de pista UCI, la nova secció de ciclisme adaptat i el camp organitzatiu, i en tots tres va aconseguir èxits importants gràcies al suport i a la col·laboració d'institucions, entitats i empreses. Destaquen les sis medalles (tres plates i tres bronzes) en els mundials de ciclisme adaptat, els sis rècords estatals de pista i les 19 medalles –13 títols–, en els diversos campionats d'Espanya.

L'equip UCI català, que és el degà entre els conjunts de la primera divisió del ciclisme en pista internacional al costat del Cespa-Euskadi i el Hong Kong Pro Cycling, ha disputat carreres en deu països de tres continents, al llarg del 2009. Helena Casas, de 21 anys, ha estat la gran protagonista de l'equip i ha incrementant el seu palmarès amb importants resultats que avalen la seva progressió, com els rècords estatals de 200 (11.611) i 500 metres (35.376), unes marques que l'acosten a la restringida elit femenina mundial i que l'han situat en diverses ocasions entre les deu millors. En l'última copa del món de Cali (Colòmbia) Casas va ser sisena en els 500 metres contrarellotge i novena en el keirin. També va destacar en altres curses com ara els Tres Dies d'Aigle (Suïssa) amb victòries en les proves de velocitat individual i els 500 metres, en el Gran Premi de Cottbus (Alemanya), en què va ser tercera en el keirin, en la copa d'Europa de Barcelona al setembre amb un quart lloc en els 500 metres i un sisè en velocitat i, finalment, en l'europeu absolut de Gant (Bèlgica), on va ser cinquena del torneig Omnium de velocitat. També va renovar els seus títols en l'estatal elit en les tres disciplines de velocitat femenina.

Pel que fa als èxits internacionals dels nois d'elit de l'equip: Itmar Esteban, Alfred Moreno, Adrià Sabaté (velocitat) i Carles Herrero (fons); destaquen la victòria d'Esteban en la cursa d'eliminació dels Tres Dies d'Aigle, on també va ser tercer del torneig de keirin, el mateix lloc que va ocupar en les Revolution Series de Manchester, tant en el keirin com en la velocitat individual. En la copa del món, Itmar Esteban va aconseguir la seva millor classificació a Copenhaguen, on va ser desè –semifinalista– en el keirin. Moreno va aconseguir en les Revolution Series el seu major èxit, en ocupar la segona posició de la velocitat individual. Ho va certificar poc dies després en la copa del món de Cali, en la qual va llançar el trio de la selecció estatal fins a la sisena plaça de la velocitat per equips. Esteban i Moreno també van aconseguir plegats el seu cinquè títol d'Espanya consecutiu d'aquesta disciplina de velocitat col·lectiva, mentre que es van repartir tres medalles en l'àmbit individual en els estatals: una de plata per a Moreno i una de bronze per a Esteban en la velocitat, i una altra de bronze per a Esteban en el keirin. En aquest mateix estatal de pista celebrat al febrer, a Palma, Carles Herrero va guanyar el seu primer or integrant el quartet de la selecció catalana (al costat de Sergi Escobar, Antonio Miguel i Carles Torrent). Herrero i Adrià Sabaté van fer a Bordeus els seus millors resultats internacionals de l'any en pujar al podi en el Gran Premi L'Humanité. Herrero va ser segon en les curses d'escratx i tercer en puntuació, mentre que Sabaté, recuperat per a la pista després de quatre anys d'absència dels velòdroms, va ocupar la tercera plaça del keirin.

Va completar la plantilla del Catalunya Team el 2009 la velocista Alba Díez i els fondistes Arantxa García i Sergi Carrere, tres joves promeses de 19 anys, que van tenir l'oportunitat de debutar en l'elit mundial.

Tres subcampionats mundials en les proves paralímpiques

L'equip de ciclisme adaptat de Catalunya Team, format per Raquel Acinas, Juan José Méndez i Ramon Álvarez, va culminar la seva primera campanya amb grans resultats, entre els quals destaquen els tres subcampionats mundials. Méndez va guanyar dues medalles de plata en la seva categoria LC4 en les proves de contrarellotge en carretera i persecució en pista, mentre Raquel Acinas va ser la segona del món en la persecució femenina LC3. Entre tots dos també van assolir dues medalles de bronze, Raquel Acinas en la prova en línia del mundial de ruta celebrat a la localitat italiana de Bogogno, al setembre, i Juanjo Méndez en el quilòmetre contrarellotge del mundial de pista disputat a Manchester, al novembre. També van aconseguir quatre rècords d'Espanya en les disciplines de pista: els 3.000 metres (4:08.900) i el quilòmetre (1:27.004), signats per Juanjo Méndez, i els 3.000 m (4:33.307) i els 500 metres (47.142), de Raquel Acinas. La campanya de paraciclisme, però, va donar molt més de si amb diversos resultats de privilegi per als dos ciclistes catalans. El més destacat va ser el triomf absolut de Raquel Acinas en el trofeu internacional de Piacenza (Itàlia), una volta per etapes en què la barcelonina es va imposar a corredores amb una menor discapacitat física. La suma de tots els resultats de l'any van portar Raquel Acinas fins al número 1 del rànquing UCI Internacional de la seva categoria LC3, en pista i ruta. Per la seva banda, Juanjo Méndez acabava la temporada segon del rànquing de carretera i tercer de pista. En l'àmbit estatal, tots dos van guanyar un total de vuit medalles d'or en els campionats d'Espanya: en línia i en contrarellotge en la carretera, i en persecució i en el quilòmetre (500 metres en el cas femení), en la pista. Ramon Álvarez (LC3) va guanyar les medalles de bronze de persecució i del quilòmetre en pista, en la seva primera experiència en el món de la competició.

Organitza el Ciutat de Barcelona

El club ciclista Catalunya Track Cycling Team va tornar a demostrar la seva capacitat organitzativa i va celebrar amb rotund èxit el III Trofeu Ciutat de Barcelona, única prova internacional del calendari estatal de ciclisme en pista. En aquest any 2009 la prova va ser internacional, va rebre el sobrenom de copa d'Europa i va servir per commemorar el 25è aniversari del Velòdrom Olímpic d'Horta de Barcelona. El triomf el va aconseguir la selecció de Polònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.