el reportatge

Rumb al tren de l'èxit

El cantautor de Sant Pere de Riudebitlles obre divendres el Barnasants amb el seu tercer disc

Fidelitat, Coherència. La mà dels qui t'esperen té ja un vídeo promocional que comença amb un seguit de paraules que resumeixen l'esperit del seu creador i del nou treball. Quasi al final, surt assegut al taller familiar. Una reivindicació dels seus orígens.


El jove cantautor de Sant Pere de Riudebitlles Cesk Freixas es presentarà aquest divendres a L'Auditori de Barcelona a partir de dos quarts de deu del vespre sis anys després d'arrencar fent-se camí amb un segell humil en una indústria difícil, amb més de 500 concerts a la maleta i amb un disc sota el braç que està cridat a convertir-se aquest any en disc de referència dels Països Catalans. El fill del fuster de Sant Pere de Riudebitlles pujarà a l'escenari acompanyat dels seus inseparables Els Altres Bandais per presentar el disc La mà dels qui t'esperen, els 11 temes més frescos i cuidats de la seva carrera discogràfica. Els seguidors de Cesk, que en són molts a l'Alt Penedès, han celebrat que coincidint amb els dies de Nadal en Cesk tingués la pensada de penjar 10 dels 11 temes al portal Myspace abans que es publiqui el treball previst per aquests propers dies. La utilització de les noves tecnologies –des del cap de setmana passat només n'hi ha quatre de penjades– ha aixecat encara més l'expectació per escoltar el treball més madur del penedesenc tot i la seva joventut, que destaca per la presència d'elements electrònics i una estètica pop tot i mantenir el mateix esperit combatiu i compromès amb què apareixia el 2005 amb el treball Set voltes rebel. Cesk explica que el treball que presentarà divendres a Barcelona és una evolució del seu treball amb lletres «més quotidianes i un so més fresc». Qui té part de culpa en aquesta evolució d'estètica és Magí Batalla, el responsable de la producció del disc que publicarà Temps Record. El jove que va decidir fer-se músic al mateix temps que començava a afaitar-se recordava fa poc en una de les entrevistes que li han fet que el treball dels cantautors és semblant al que fan els fusters. «És un ofici que treballa amb matèries primeres, una feina artesanal», explicava. L'analogia era obligada. Cesk és descendent d'una nissaga de fusters creada el 1860, un ofici que tot i els intents familiars sempre ha defugit perquè entén la feina artesanal des d'un altre prisma.

El cantautor, que el 2008 ja va obtenir el Premi Enderrock per votació popular al millor artista de cançó d'autor i el segon lloc al Premi Disc Català de l'Any de Ràdio 4, està nominat també aquest any a la categoria de cançó d'autor amb el disc que presenta divendres a Barcelona. El concert del fill del fuster de Sant Pere de Riudebitlles servirà per obrir la quinzena edició del festival Barnasants, el festival de música d'autor, que enguany s'allargarà fins al 28 de març i en què actuaran Miquel Gil i Manel Camps, Jabier Muguruza, Quimi Portet, José Antonio Labordeta, Ester Formosa, Joan Isaac i Luis Eduardo Aute, Lluís Gavaldà o Pedro Guerra, entre molts altres noms, en total 97 autors. El festival Barnasants va arrencar el 1996 com un cicle de música d'autor amb 6 recitals i l'any passat va aplegar 65 concerts. Aquest any el festival, que arribarà fins a València, creix molt més i s'obre amb un jove, que ja no ho és tant, del Penedès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.