L'alcalde de Vic defensa que limitar l'empadronament és una mesura legal

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), va reiterar ahir la seva voluntat d'implantar els nous criteris d'empadronament que impedeixin el registre als immigrats en situació irregular perquè considera que aquestes mesures «són legals». En roda de premsa, Vila es va defensar de les crítiques del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, que diumenge va advertir l'Ajuntament que limitar l'empadronament és «il·legal» i que poden derivar-se responsabilitats. «L'única cosa que fem és complir el que fixa la llei», va dir l'alcalde, que considera que la mesura «posa ordre en el padró municipal després de l'entrada en vigor de la llei d'estrangeria, el mes de desembre passat». «L'article 25 de la llei esmentada disposa que tots els estrangers que entrin a l'Estat hauran d'estar en disposició d'un passaport o document de viatge que acrediti la seva identitat i, a més, exigeix un visat, llevat de quan es disposa de la targeta d'identitat d'estranger o, excepcionalment, d'una autorització de retorn», va dir. El consistori de Vic, en què governen en coalició CiU, PSC i ERC, pretén exigir la mateixa documentació a totes les persones que es vulguin empadronar al municipi. Segons Vila d'Abadal, el percentatge de persones que incompleix els requisits és baix. Segons la comissió de seguiment de l'empadronament creada el setembre al consistori, només el 2 per cent de les persones que es volien empadronar al municipi no disposava dels documents exigits.

Suport del PP de Badalona

En qualsevol cas, les mesures anunciades pel govern municipal de Vic continuen sent objecte de polèmica arreu del territori. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va defensar ahir l'«autonomia local» dels regidors d'aquest partit a la capital d'Osona, per bé que va admetre que les mesures li semblen il·legals. Qui sí va defensar els nous criteris va ser el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, convençut que «només busquen complir la llei». Per la seva banda, ICV va demanar la convocatòria de la taula de seguiment del Pacte Nacional per a la Immigració per tractar el cas. Qui va expressar el seu suport als criteris aplicats a Vic va ser el líder del PP de Badalona, Xavier García Albiol, el qual considera injust que els immigrats en situació irregular puguin accedir als serveis socials igual que els ciutadans autòctons.

LA FRASE

JOSEP MARIA VILA D'ABADAL
ALCALDE DE VIC (CIU)
«L'única cosa que fem és complir el que marca la llei»

Crítiques dels advocats

acn

La Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona ha qualificat com a «molt greus» els nous criteris d'empadronament adoptats per l'Ajuntament de Vic, que, segons aquest òrgan, infringeixen l'ordenament jurídic. Considera que les mesures vulneren els drets de les persones que formen part del col·lectiu de ciutadans sense autorització administrativa de residència legal i de la resta de ciutadans. En un comunicat, la comissió afirma que l'administració «ha de facilitar el compliment de les obligacions que tenen els ciutadans, no dificultar el seu compliment» i hi afegeix que «el control de la situació administrativa dels ciutadans estrangers correspon al Ministeri d'Interior, tal com es recull en la llei orgànica d'estrangeria. Els municipis no tenen competències per fer-ho».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a