La Mercè celebra 25 anys com a centre cultural polivalent i incubadora activa

L'aniversari coincideix amb el final de la rehabilitació i es farà memòria amb una exposició

«Han estat 25 anys de feina en què la Mercè ha anat canviant i evolucionant molt, tant físicament com conceptualment», va dir ahir Lluïsa Faxedas en referència a les línies programàtiques de «l'espai més polivalent de la ciutat», però també als treballs de rehabilitació de l'edifici, que han culminat justament en aquest 25è aniversari. Faxedas va expressar l'agraïment de l'Ajuntament de Girona a tota la gent que ha treballat i treballa a La Mercè, començant pels directors: Alfons Martinell, Salvador Sunyer, Carme Sais i, l'actual, Xavier Mingo, el qual va remarcar que La Mercè celebra aquest aniversari «recordant el passat, però també molt en clau de futur».

L'aniversari.

«25 anys d'un centre cultural de referència és, si més no, un esdeveniment que obliga a reflexionar i a cercar noves vies de diàleg amb els creadors i amb els amants de la cultura», diuen els responsables de La Mercè per presentar aquest 25è aniversari, per al qual s'ha creat un logotip especial i una programació específica que s'articula al voltant de tres conceptes: anàlisi, reflexió i projecció de futur. El dimecres 20 de gener, a 2/4 de 9 del vespre, el director del CCCB, Josep Ramoneda, parlarà sobre Els centres culturals en els nous entorns de la creació contemporània, partint de la pròpia experiència al capdavant d'un centre que, salvant totes les distàncies, ha estat «el germà gran» i una referència constant per al centre cultural La Mercè.

El divendres 22 de gener, a les 7 de la tarda, s'inaugurarà l'exposició del 25è aniversari de La Mercè, que restarà oberta fins al 28 de febrer. L'exposició tindrà com a protagonistes les persones que han estat i són «usuàries i agents actives» del centre en tots els vessants: l'Escola Municipal d'Art, l'auditori, l'Aula d'Humanitats... La mostra inclourà obres d'art i elements històrics que ajudaran a contextualitzar l'evolució d'aquest centre, que ha servit també d'«espai de congressos, de punt de trobada de les entitats i associacions de la ciutat, i també d'incubadora de projectes creatius que s'han desenvolupat després fora del centre», segons explica Faxedas.

Cursos de l'EMA.

La programació d'hivern de l'Escola Municipal d'Art proposa diversos cursos complementaris de la seva oferta formativa regular, com ara un monogràfic d'introducció a la xilografia japonesa, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de gener i inclourà una visita guiada a l'exposició Picasso i l'estampa eròtica japonesa, al Museu Picasso de Barcelona. També s'han organitzat cursos i tallers de vídeo documental –organitzat en col·laboració amb el Museu del Cinema, l'Arxiu Municipal de Girona i el Departament d'Antropologia de la UdG–; de disseny, producció i instal·lació de produccions efímeres com ara exposicions, performances...; de fotografia (El punt de vista de la gent gran), de gravat, d'aplicacions artístiques de la tecnologia, etc.

Artteràpia i memòria.

Del 5 al 19 La Mercè serà el marc de l'exposició Artteràpia, i a l'abril, de Memòries amb obres d'Imma Guitart, Maruja González, Rosa M. Roqueta, Mar Tamayo i Montserrat Vidal de Llobatera, per reflexionar sobre la memòria.

Empremtes de traductors

L'Aula d'Humanitats dedicarà la segona edició del cicle Empremtes –dedicat l'any passat a l'arquitectura– als traductors, els «camaleons de la llengua». Coordinat per Anna Casassas, el cicle inclourà tres sessions amb inscripció gratuïta en què tres professionals parlaran dels autors que han traduït: Miquel Cabal Guarro parlarà sobre Platónov i Dostoievski, el 9 de febrer; Feliu Formosa, sobre Bertolt Brecht, el 16 de febrer, i Miquel Pairolí, sobre Georges Hyvernaud, el 23 de febrer, tots tres presentats per la traductora Carolina Moreno.

El Grup d'Estètica i Política Segle XXI, GEP 21, coordina un altre cicle de l'Aula d'Humanitats, El pensament del segle XXI: de l'estètica a la política, amb quatre sessions, de l'1 al 22 de març.

El 10 de març, Quim Torra parlarà de Viatge involuntari per la història del periodisme català, l'assaig amb què va guanyar l'últim premi Carles Rahola, en un acte presentat per Xavier Pla.

El 25 i el 26 de març, La Mercè es connectarà, a través de l'Anella Cultural, als debats de Now, unes trobades al CCCB sobre la cultura de xarxes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.