Efemèrides

1901. Mor la reina Victòria.

La reina Victòria d'Anglaterra va morir al castell d'Osborne, a l'illa de Wight, als 81 anys. Sota el seu regnat, la Gran Bretanya es va consolidar com la primera potència econòmica i imperial del món. Durant els 63 anys en què va ocupar el tron, va respectar escrupolosament la Constitució i el sistema democràtic. En l'era victoriana, liberals i conservadors es van alternar en el govern representats per dos grans polítics: Gladstone, cap del Partit Liberal, i Disraeli, cap del Partit Conservador. El regnat de Victòria va constituir l'època d'or de la burgesia britànica, que va aconseguir el poder efectiu tant a nivell econòmic com polític.

1670.

Aixecament dels veïns de Prats de Molló contra els oficials del Consell Sobirà, dominat pel partit francès, fet que propiciarà la revolta del Vallespir durant la lluita dels angelets (1667-1675).

1809.

La Junta Central de Sevilla declara que les colònies espanyoles d'Amèrica no són pròpiament colònies, com les d'altres nacions, sinó part essencial i independent de la Corona espanyola.

1908.

30.000 obrers, encapçalats pel popa Gapon, assalten el Palau d'Hivern de Sant Petersburg mentre la vaga general s'estén arreu de Rússia.

1963.

Charles De Gaulle i Konrad Adenauer signen a París el Tractat de l'Elisi, que segella la reconciliació entre França i Alemanya.