Efemèrides

1647. Carles I d'Anglaterra, venut.

Archibald Campbell, primer marquès d'Argyll (al gravat), cap de l'oposició presbiteriana escocesa a la política eclesiàstica anglicana del rei Carles I, va lliurar el monarca al Parlament anglès per la quantitat de 400.000 lliures. Carles I, després de ser derrotat en la primera guerra civil anglesa, va fugir a Escòcia, on va posar-se a disposició de l'exèrcit presbiterià escocès. Carles els va prometre que toleraria la Constitució canònica presbiteriana sempre que els escocesos el protegissin de l'exèrcit del Parlament. Això va provocar una segona guerra civil, en què el rei va ser derrotat, jutjat i condemnat a mort per alta traïció.

1516.

Mor a Madrigalejo (Castella) Ferran II el Catòlic, rei de Catalunya-Aragó. Durant el seu llarg regnat, la Corona d'Aragó es va unir a la de Castella, i va fer de la monarquia hispànica una gran potència internacional.

1641.

Pau Claris, president de la Generalitat de Catalunya, accepta, a instàncies de Du Plessis-Besançon, delegat del cardenal Richelieu, la sobirania del rei Lluís XIII de França.

1920.

El govern holandès no concedeix l'extradició del kàiser Guillem II d'Alemanya, al·legant que no era un dels firmants del Pacte de Versalles.

2003.

L'exèrcit regular de Libèria ataca la Costa d'Ivori, que demana ajut a França.