Comunicació

La segona generació de la TDT

Amb la posada en marxa avui de Nitro i Canal+ Dos, arrenquen els nous canals que llançaran tots els grups espanyols

Cadascun dels sis grups privats espanyols passarà a tenir quatre canals diferents

La nova fornada de canals de la TDT espanyola arrenca avui i culminarà aquesta tardor quan tots els grups privats espanyols completin la seva oferta de quatre canals. L'ampliació de canals de les sis companyies amb llicència –Antena 3, Tele 5, Sogecable, La Sexta, Unidad Editorial i Net TV– ja estava prevista de feia anys per a després que es completés l'apagada analògica i quedés més espai radioelèctric lliure. Els primers a arribar seran avui Nitro (d'Antena 3) i Canal+ Dos (de Sogecable), però dissabte ja arrencarà també Marca TV (de Veo TV) i la setmana que ve Boing (de Tele 5). A més, la majoria de la resta de canals ja emeten en proves.

Antena 3

Llança avui Nitro, un canal dirigit al públic masculí, i aposta per tant per una diferenciació de perfils, ja que Nitro complementa el canal femení Nova i el canal juvenil Neox.

Tele 5

Tot i que havia anunciat el canal femení La Nueve, finalment el seu quart canal serà l'infantil Boing, que arrencarà l'1 de setembre (avui inicia la fase de proves). Mantindrà el canal de ficció Factoría de Ficción i el juvenil La Siete, tot i que ara aquest últim no tindrà continguts infantils.

Sogecable

El canal de pagament Canal+ Dos substitueix avui 40 Latino. Manté CNN+ però no ha anunciat què emetrà al quart canal, tot i que tot apunta que serà un altre canal de pagament.

La Sexta

Ha iniciat l'emissió en proves de La Sexta2 i La Sexta3, que es convertiran en el futur en un canal en obert i en un altre de pagament. L'oferta en obert podria anomenar-se Q digital i tenir un perfil familiar durant el dia i més adult en l'horari estel·lar.

Unidad Editorial

A més de canviar el nom del seu principal canal de Veo7 a El Mundo TV, llançarà dissabte Marca TV, un canal dedicat a l'esport que produirà Mediapro i que podria tenir alguns continguts de pagament. De moment, se centrarà en el mundial de bàsquet. Manté AXN de pagament. Pel que fa al quart canal, un grup d'inversors liderats per Álex Samanes, exdirector de Popular TV, la televisió de la COPE, ha llogat la freqüència per emetre-hi 13 TV.

Net TV

El grup controlat per Vocento –amb participacions d'Intereconomía i Disney, que hi emeten els seus canals– ja ha iniciat l'emissió en proves de MTV i també del rètol de La 10, la cadena generalista que Vocento tenia a diferents autonomies i que ara passarà a difondre a l'àmbit estatal.

Més castellà i canals dretans

L.A

La posada en marxa dels nous canals dels grups privats espanyols causarà un considerable augment del percentatge de cadenes en castellà que es reben a Catalunya. L'ampliació de canals que ja estava prevista fa anys per quan quedés espai lliure després de l'apagada analògica suposarà que es passarà, comptant també els de RTVE, de 18 a 24 canals en obert en castellà (i, en pagament en castellà, de 2 a 5). En català, en canvi, sense l'emissió de Canal 9 –la desaparició del senyal internacional fa que s'hagi deixat de veure a Catalunya–, quan TV3 llanci al gener el seu canal esportiu, es passarà només de 9 canals a 10: els cinc de la CCMA, IB3 i els quatre del grup Godó; deixant de banda els canals locals.

A més, cal tenir en compte que els grups privats espanyols que més canals guanyen són els espanyolistes i dretans Unidad Editorial i Net TV, que fins ara només en tenien dos.

A Net TV, controlat per Vocento i amb participacions minoritàries d'Intereconomía i Disney, l'ampliació servirà perquè La10, que Vocento emetia a diverses autonomies, passi a àmbit estatal. El fitxatge estel·lar per celebrar-ho ha estat Curry Valenzuela. Seguirà, a més, és clar, Interecomía en un altre canal del múltiplex.

En el cas d'Unidad Editorial, es potenciarà el canal principal, que passarà a dir-se El Mundo TV (ara Veo7), i un dels altres canals serà 13TV, una nova cadena “per defensar els valors tradicionals” dirigida per un exdirectiu de la televisió de la COPE.

Poca oferta de pagament

L.A

Alguns grups van pressionar el govern espanyol en el seu dia per aconseguir la TDT de pagament i més endavant perquè aquesta s'ampliés: la llei audiovisual permet dos canals de pagament per grup (el 50% de la concessió), quan la normativa original en preveia un.

Tot i això, sembla que només La Sexta i Sogecable en faran un ús complet. Unidad Editorial manté AXN i podria fer de pagament Marca TV en el futur, però tant Antena 3 com Tele 5 i Net TV aposten només per canals en obert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.