Comunicació

La revista Saó publica un Quadern dedicat a les músiques populars valencianes

La revista Saó ret un homenatge a la música en valencià, especialment les tipologies de músiques populars tradicionals, quan es compleixen 35 anys del naixement d'Al Tall, el grup el folk valencià més conegut. Aquesta temàtica és tractada per Saó en un “Quadern” especial en què col·laboren destacats especialistes en la matèria, com ara Josep Vicent Frechina, Fermín Pardo i Lluís-Xavier Flores.

Qualitat i invisibilitat. Aquests són els dos qualificatius que defineixen la realitat actual de la música en valencià. Qualitat, perquè ara, ben entrat el segle XXI, podem afirmar que el folk valencià ha assolit una consolidada maduresa. I invisibilitat, perquè, trenta-cinc anys després d'aquell 1975 en què Al Tall publicava el seu primer disc, Cançó popular. País Valencià i de la proliferació de grups com Els Pavesos, Lluís el Sifoner o Carraixet, la cançó popular valenciana continua sent menysvalorada per la Generalitat i ignorada en TVV i Ràdio 9.

En el present Quadern, diversos especialistes ens apropen al món de les músiques valencianes. Josep Vicent Frechina, professor i coordinador de Caramella (revista de música i cultura popular), escriu en el seu article titulat “L'atractiva maduresa del folk valencià” sobre els intèrprets i les formacions més destacats de la cançó popular valenciana que han sorgit al llarg de les últimes tres dècades.

Així mateix, Fermín Pardo, en el seu article “Visió històrica de l'evolució dels grups de restauració de músiques tradicionals valencianes” dóna una visió dels quadres de danses i balls populars, com ara els col·loquis, a més dels cantadors de cant d'estil que interpretaven les valencianes i albaes.

Finalment, el periodista Francesc Martínez entrevista Vicent Torrent, un dels fundadors d'Al Tall allà pel 1975, grup que continua i s'ha convertit en un referent del folk valencià. En aquesta entrevista es repassa la trajectòria discogràfica d'un dels autors folk més importants del País Valencià, alhora que es destaca la repercussió que ha tingut i té encara el nou disc d'Al Tall: Vergonya, cavallers, vergonya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.