Efemèrides

1613. Miquel III, primer tsar Romanov.

Amb l'elecció de Miquel III Romanov, nebot del desaparegut Ivan el Terrible, com a nou tsar, Rússia va recuperar l'ordre intern i va contenir les invasions foranes. Miquel només tenia 16 anys, i el 24 de març, membres del Consell que l'havia elegit van descobrir el jove tsar i la seva mare al monestir d'Ipatiev (al gravat). Ella va dir que el seu fill era massa jove, però Miquel va acceptar el tron i el 22 de juliol iniciava el seu regnat. De fet, qui va governar va ser el seu pare, aleshores patriarca de Rússia, que va assumir les tasques polítiques del seu fill. La dinastia dels Romanov va regnar a Rússia del 1613 al 1917.

1601.

Se celebren festes arreu de Catalunya amb motiu de la canonització de l'eclesiàstic i canonista Ramon de Penyafort, que va ser conseller de Jaume I el Conqueridor i representant de la Santa Seu a la Corona d'Aragó. Se li atribuïen miracles i fets extraordinaris.

1965.

L'aviació nord-americana inicia els bombardejos amb napalm sobre Vietnam del Nord.

1971.

Un referèndum celebrat a Suïssa aprova, per una majoria de dos terços, la concessió del dret de vot a la dona.

1992.

Els dotze països de la CE firmen a Maastricht, Holanda, el tractat que obre el camí de la unió europea a 340 milions de ciutadans.