Necrològiques

Adeu al Sr. Sebastià Feliu i Matas

Científic i fill predilecte de Vilajuïga

Fa dues setmanes, el 9 de febrer, ens deixava l’estimat doctor Sebastià Feliu i Matas. El científic i fill predilecte de Vilajuïga moria a Madrid, acompanyat de la seva esposa, la Maria Teresa; els seus fills, nets i netes, a l’edat de 92 anys.

Vaig tenir oportunitat de parlar per telèfon amb la Maria Teresa i acompanyar-la en el sentiment com a alcaldessa i en nom de tota gent de Vilajuïga. Ho va agrair molt i em va transmetre la seva gratitud en aquells moments tan tristos. De fet –em deia la Teresa–, en els seus últims dies de vida, el nom del poble que el va veure néixer i créixer va ser tema de conversa sovintejat entre els familiars que el visitaven. La seva neta, per exemple, animava l’avi a refer-se amb promptitud per així tornar a la seva estimada Vilajuïga.

Segur que molts de vosaltres el coneixíeu personalment. Altres li seguíem la pista quan el vèiem puntualment passejar als estius o per Setmana Santa per la plaça Major, on tenen la casa pairal. Estem tots d’acord que el Sr. Feliu era una persona afable i atenta, molt arrelada als seus orígens vilajuïguencs.

L’any 1997, l’anterior alcalde, el Sr. Pere Trias, en reconeixement a la seva carrera i a la seva persona, el va nomenar fill predilecte. Un reconeixement que ell agraïa amb aquestes paraules:

“Guardaré sempre en el meu cor un fort sentiment de gratitud envers el meu estimat poble i la seva gent, que molt generosament m’han fet l’honor d’anomenar-me fill predilecte, el que farà més estret, si fos possible, el meu lligam d’afecte amb Vilajuïga.”

Feliu va néixer a Vilajuïga el 8 de novembre del 1925. Va estudiar químiques a Barcelona i es va doctorar en ciències l’any 1952. Manuel Morcillo Linares, director del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el glossava al llibre Personatges il·lustres de l’Alt Empordà (Abertis, 2009) de la següent manera:

“Han estat cinquanta-cinc anys dedicats amb entrega exemplar a la professió de «científic», que és el que ha estat en totes les facetes de la seva vida, obrint camins a la ciència i amb nombroses aportacions rellevants que van merèixer la consideració i el reconeixement a escala nacional i internacional.

”Si bé durant tots aquests anys va residir a Madrid, una part del seu cor sempre l’ha ocupat a Vilajuïga. Durant tots aquests anys Vilajuïga va ser pas obligat per als seus companys i amics, que el visitaven quan es trobava allí durant les vacances.

”Constitueix per a mi un honor realitzar la semblança d’aquesta persona excepcional tant en el pla humà com en el científic. Amb gran orgull puc dir que de tots els seus col·laboradors he sigut el que més anys ha restat al seu costat, i soc l’investigador que més vegades apareix juntament amb ell en les seves nombroses publicacions científiques. Un gran científic ha de reunir les qualitats de posseir sòlids fonaments teòrics, tenir bona ment analítica amb esperit crític, ser observador minuciós amb una inquietud constant per aprofundir en el coneixement científic, així com tenir rigorositat, perseverança i tenacitat en la consecució d’objectius. El professor Feliu les reuneix totes. Tanmateix, no tots els grans científics han estat capaços de crear una «escola» en la seva especialitat. El professor Feliu ho va aconseguir en reunir també altres característiques: imaginació i creativitat per obrir noves línies d’avantguarda en la investigació, capacitat de lideratge, capacitat per il·lusionar els seus deixebles i extraordinària habilitat en la sempre difícil assignatura de les relacions humanes.

”El professor Feliu ha ensenyat corrosió a moltes persones. Entre els seus deixebles hi ha catedràtics, rectors, professors d’investigació, innombrables professionals i nombrosos estudiants i becaris.

”M’agradaria, així mateix, enumerar altres facetes de la personalitat de Sebastià Feliu que ajudin a completar el seu perfil humà: gran dedicació i entrega al treball, pragmatisme i senzillesa, bon conseller i amic, bon estrateg i d’ironia fàcil i subtil...”

Descansi en pau, Sr. Feliu. Aquí, a Vilajuïga, el seu poble, el recordarem sempre!

(*) Joana Cobo és alcaldessa de Vilajuïga

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia