la columna

El senyor Esteve

El Teatre Nacional presenta una versió actualitzada de L'auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol. L'actualització consisteix, primer, a traslladar la merceria La Puntual del carrer de la Princesa de Barcelona a un lloc que si no és una central nuclear deu ser una botiga de la T1, amb cinta transportadora de persones i tot. La cinta transportadora té més paper que les cintes de roba que La Puntual despatxava i que la cinta mètrica que el senyor Esteve duia penjada al coll, que no en tenen cap. També hi ha un taulell que fa voltes, com el tren de la bruixa. La segona actualització és temporal: consisteix a traslladar l'acció dels anys deu del segle passat al anys de la guerra i la postguerra, fins a la mort de Franco. El problema és que La Puntual continua fundada el 1830, amb la qual cosa l'avi Esteve té en l'obra actualitzada més de cent anys, sense aparentar-los. L'altre problema és que la revolta d'en Ramonet contra el negoci i la família se situa cap als anys setanta, i fa molt estrany que després del 68 un jove es revolti d'una manera tan neula, tan d'anys deu del segle passat. Surt la vaga dels tramvies del 51. L'expliquen d'una manera que sembla que Barcelona i Catalunya haguessin estat a un pas de la revolució. La Puntual fa vaga en solidaritat, i tanca. I tant! Totes les merceries van tancar aquells dies. Les merceries, les primeres. I després, a la mort de Franco, els senyors Esteve van brindar amb xampany. No van parar de fer-ho.

Surto del teatre i camí de casa em paro a fer gasolina. Les dues dependentes de l'estació de servei que cobren el consum em volen vendre un vi de Ribera de Duero, un cava del Penedès, una llauna d'oli de cinc litres de Còrdova, un formatge manxego i cigrons de Fuentesauco. Surto amb un saquet de llenties de Salamanca. Les dones, amb una català precari i amb tota la simpatia del món, m'han propagat les excel·lències dels productes com si els anés la vida. Probablement els va el lloc de feina. El senyor Esteve de l'actualitat, el que les fa sirgar, es diu Repsol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.