MARC IBARS

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE DONANTS DE SANG

«L'objectiu és aconseguir nous donants de sang entre els joves»

La seva il·lusió és que d'aquí a dos anys Catalunya arribi a les 43 donacions de sang per mil habitants. De moment es concentra en la celebració a Barcelona, al juny, del Dia Mundial del Donant de Sang sota el lema «Nova sang per al món»
Barcelona es convertirà el 14 de juny en la capital mundial de la donació de sang. Com s'ha aconseguit?
–«Catalunya és un model per a tot Europa. En l'apartat tècnic tenim un banc de sang i teixits per presumir, que és capdavanter en investigació en cordó umbilical, llet materna i teixits. A més, al juny s'inauguraran unes noves instal·lacions que seran les més modernes d'Europa. I en l'aspecte social la Federació Catalana de Donants és un model a seguir.»
–Per què és model Catalunya?
–«Per la xarxa per promoure les donacions que tenim muntada, amb 35 associacions de donants. Les quatre organitzacions internacionals que controlen els actes de Barcelona, l'Organització Mundial de la Salut, la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, la Federació Internacional d'Organitzacions de Donants de Sang i la Societat Internacional de Transfusió de Sang, van quedar sorpreses.»
–Què es vol aconseguir amb la celebració a Barcelona del Dia Mundial del Donant de Sang?
–«Hi haurà un abans i un després. El lema és Nova sang per al món perquè el principal objectiu és aconseguir nous donants entre els joves. S'ha dissenyat una campanya de comunicació molt innovadora i ja no hi haurà excusa per no ser donant.»
–Com ho faran per aconseguir que els joves es converteixin en donants de sang?
–«La Federació Catalana de Donants vol liderar el canvi d'estratègia en la promoció entre els joves utilitzant el seu idioma. Això vol dir fer servir les xarxes socials. Els instituts i les universitats són una font de nous donants, però són insuficients. Tenim moltes esperances en les xarxes socials.»
–Semblaria que no ha de costar aconseguir donants.
–«El problema és arribar a la gent, la desinformació, perquè quan hi arribés ja s'hi apunten. I amb les xarxes socials solucionarem aquest problema.»
–Encara cal recordar la importància de ser donant?
–«Durant els últims anys s'ha fet un gran esforç per aconseguir l'autosuficiència i hi som a les portes, perquè a Catalunya hi ha 40,5 donacions per mil habitants i l'OMS situa el llindar òptim entre 43 i 45 donacions.»
–O sigui que Catalunya està a punt de ser autosuficient.
–«Fa temps que som autosuficients en components sanguinis, però encara no ho som en plasma.»
–Queda feina per fer?
–«Fa quatre anys que no cal fer crides a la població perquè el nombre de donacions ha pujat. Però al carrer encara no hi ha prou consciència de la necessitat de sang. La falta de sang no és un problema sanitari sinó social, perquè no es pot fabricar.»
–Quins són els motius pels quals una persona es fa donant?
–«Quan ho preguntes, la majoria diu que és perquè s'ha trobat que una persona propera n'ha necessitat. El problema és aconseguir que a partir d'aquí la gent repeteixi. Costa fidelitzar el donant.»
–Ara ja no deu ser per por, prejudicis o perquè es pensa que després se'n pot fer negoci.
–«Tot Europa ha d'importar plasma i té totes les garanties. Respecte al fet de pagar per donar sang, la normativa europea no ho prohibeix expressament, però a casa nostra ni es paga ni es fa negoci amb la sang. No es cobra a ningú. Però als Estats Units hi ha multinacionals que s'han instal·lat a la frontera amb Mèxic i s'aprofiten de la necessitat de la gent per aconseguir sang, ja que les donacions són remunerades. Si aquí hi hagués més donants no caldria importar plasma i no caldria aquesta explotació.»
–Se'n necessita més que abans?
–«Sí, perquè la medicina ha evolucionat. També per la immigració i pel major consum per part de la gent gran, que és un col·lectiu que augmenta. També és veritat que cada vegada se'n fa un ús més racional.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.