JARC diu que el 65% de les granges de truges podrien desaparèixer

No estan adaptades a la llei de benestar animal i hauran de demanar permís d'obres

A les comarques gironines hi ha actualment 941 explotacions porcines i, segons el sindicat, 242 explotacions no estan adaptades a la nova llei de benestar animal i, per tant, hauran de demanar permís d'obres per poder fer una ampliació i «el perill potencial que molts ajuntaments deneguin els permisos d'obres per aquests canvis volumètrics és molt elevat». Del total d'explotacions gironines, només un 5% estan adaptades. De la resta, el 30% són de fàcil adaptació. La data límit d'execució és el 31 de desembre del 2012.

Segons el portaveu de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Jack Massachs, els consistoris, per bloquejar una activitat que consideren «molesta», posen traves a les expansions de les explotacions basant-se en un «incompliment de normativa». Segons la normativa actual, les granges no poden estar a menys d'un quilòmetre del nucli urbà, però el creixement de les urbanitzacions i de les poblacions ha fet que el 93% estiguin a menys distància.

«De manera esbojarrada, els nuclis urbans se'ns han tirat a sobre», va comentar Massachs, que va precisar que aquestes explotacions quan es van construir complien la normativa. Per tot això, JARC ha demanat que la possibilitat d'adaptar-se a la normativa s'allargui al 2015, al mateix temps que han recorregut al Parlament i al síndic de Greuges per denunciar la situació. «Ens temem que el Parlament, com sempre, ens donarà l'esquena», va criticar el responsable del porcí de JARC a Girona, Salvi Marull. Pel que fa al síndic, «demana al DAR que busqui un pacte per vetllar pel compliment de la normativa, però «la conselleria no ha dit res» i «se'n renta les mans».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.