Roba neta, planxada i integradora

La cooperativa de discapacitats psíquics CIPO crea una bugaderia per a empreses gràcies a una subvenció de l'Obra Social Caixa Sabadell

La cooperativa de discapacitats psíquics CIPO no podia trobar cap millor manera d'optimitzar els 25.000 euros que li van correspondre en l'última edició dels premis Caixa Sabadell. L'organització sabadellenca ha creat un nou servei de bugaderia destinat a empreses externes de tipus petit i mitjà –com ara residències o perruqueries–, i ja ha aconseguit captar tres clients d'àmbits diversos: l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya –l'antiga escola dels Mossos d'Esquadra, a Mollet– i el Museu de la Xocolata de Barcelona. La seva voluntat és aconseguir més demanda per fer més viable el projecte i, a la vegada, incloure un segon torn laboral per als interns.

De moment, el servei ja dóna feina a un responsable i a quatre persones amb discapacitat de la divisió de serveis generals de CIPO, que es fan càrrec dels processos de rentada, assecament, planxada i repàs de la roba. Prèviament, els treballadors que s'hi dediquen es van formar sobre el funcionament de la maquinària, sobre els diferents productes i sobre els riscos laborals.

La nova bugaderia està situada dins les mateixes instal·lacions de la cooperativa, al carrer d'Himàlaia de Sabadell, al barri de la Planada del Pintor. Va néixer, en primer terme, per oferir una millor atenció a les 25 persones discapacitades que viuen a les tres residències de CIPO, amb l'objectiu d'alliberar d'aquesta tasca tot el personal que les atén. Paral·lelament, però, i aprofitant una escletxa que hi havia al mercat, el centre especial de treball va pensar en la possibilitat d'ampliar el servei a altres empreses per fer front parcialment a la crisi, així com garantir la integració laboral d'un grup de persones amb discapacitat en temps difícils.

Una vinculació estreta

El president de Caixa Sabadell, Salvador Soley, va visitar durant la setmana passada la bugaderia. El seu pare, al seu dia, va ser un dels impulsors i el primer director de CIPO, i els terrenys on està situada la cooperativa van ser cedits inicialment per l'entitat financera que encapçala. No és gens estrany, per tant, que es mostrés molt satisfet amb la creació d'aquesta iniciativa, i que donés un missatge tranquil·litzador amb vista a la imminent fusió de caixes. «L'obra social és la meva debilitat perquè arriba on l'administració no pot arribar. Ens continuareu tenint al vostre costat perquè, a la llarga, la fusió serà beneficiosa. Serem més grans i podrem donar ajuts més grans», va assenyalar, amb referència també al vincle més recent entre totes dues entitats. Només des del 1997, la financera ha aportat 119.219 euros a CIPO i 56.956 euros més a la Fundació Amics de CIPO. Des de fa tres anys la cooperativa també es fa càrrec del manteniment del Jardí de Caixa Sabadell, i ho fa mitjançant un contracte anual d'uns 25.000 euros.

La tercera subvenció més gran de 136

Els trenta-sisens premis Caixa Sabadell, els ajuts anuals sense ànim de lucre que es van repartir el mes de novembre passat, van oferir una dotació total d'un milió d'euros entre 136 projectes socials i culturals presentats per organitzacions del sector tercer de Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, les Illes Balears i Andalusia. D'aquests 136 projectes, 114 van ser de l'àmbit social i 22, del cultural; 24 de les iniciatives subvencionades van ser d'entitats del Vallès Occidental i deu, de la ciutat de Sabadell. Els 25.000 euros oferts per l'Obra Social Caixa Sabadell al projecte de CIPO van constituir la tercera subvenció més alta de totes 136, i van premiar la missió de la cooperativa de buscar la integració sociolaboral de persones de col·lectius amb dificultats d'inserció al món del treball, principalment amb discapacitat psíquica. El president de CIPO, Avel·lí Garrigós, va reconèixer que els efectes de la crisi són molt importants, i que ajuts com aquests són vitals: «No arribem a fer tot el que volem fer.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.