LINDA FABIANI

POLÍTICA ESCOCESA DEL SNP

«Un èxit d'Escòcia també ho serà per a altres nacions sense estat»

El Partit Nacionalista Escocès treballa per a la celebració d'un referèndum sobre la independència conscient que està en minoria al Parlament i que ha de fer molta pedagogia

Ha participat en la IV Jornada de Política Internacional de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que organitza el Museu de la Mediterrània, per parlar de la situació actual d'Escòcia i les seves perspectives de futur com a estat independent dins la UE.

–Quina és la situació actual d'Escòcia en relació amb la pròxima celebració d'un referèndum sobre la independència?
–«El 2007 Escòcia va tenir per primer cop un govern nacionalista, quan va guanyar el Partit Nacionalista Escocès (SNP), el meu partit. Celebrar un referèndum sobre la independència era part del programa. Estem treballant sobre el tema al Parlament escocès i amb el govern britànic. El govern nacionalista està en minoria al Parlament escocès i els partits unionistes no estan d'acord a legislar perquè es pugui fer el referèndum. Però hem de continuar treballant amb l'esperança que els altres partits acceptin que els escocesos puguin exercir un dret constitucional.»
–Creu que les tesis de l'SNP es poden imposar en el referèndum?
–«Bé, primer necessitem una majoria parlamentària perquè es pugui celebrar el referèndum, ja que estem en minoria. Estem en contacte amb gent de tot Escòcia, de diferents grups, de diverses parts de la societat civil, per explicar com es faria la consulta i què significaria per al país que assumíssim la independència. Escoltem la gent, i a partir de la informació que anem tenint introduirem la legislació oportuna al Parlament.»
–Afirma que les nacions sense estat s'han d'ajudar. Escòcia ja és un referent?
–«Afortunadament Escòcia dins el Regne Unit té unes fronteres ben definides i acceptades, no només les terrestres, sinó també les marítimes. Això és un avantatge. Sé que moltes nacions sense estat a Europa es miren amb interès Escòcia, perquè un èxit escocès significarà un èxit per a d'altres. L'ampliació de la Unió Europea va permetre-hi l'entrada d'estats petits i mitjans sense problemes, i per això no veiem que no es pugui fer una ampliació amb estats nous que ja són dins la Unió quan aconsegueixin la independència, encara que ara formin part d'un altre estat.»
–El petroli estratègic de la mar del Nord és un benefici o un problema per als escocesos a l'hora d'aconseguir la independència?
–«La llei internacional és bastant clara sobre la definició dels camps petrolífers de la mar del Nord. Hi ha països que han aconseguit la independència i tenen petroli, com ara Timor Est, que a més tenia dos grans estats al costat, Indonèsia i Austràlia, que explotaven el seu petroli. La llei internacional va donar la raó als timoresos, que ara poden explotar el seu petroli. Això també hauria de passar amb Escòcia. Però no tinc cap dubte que en les negociacions amb el Regne Unit el petroli de la mar del Nord serà un dels temes clau.»

–La democràcia britànica és molt més antiga que l'espanyola, però acceptaria bé la independència d'Escòcia?
–«El govern del Regne Unit, en altres casos semblants arreu del món ha defensat sempre que ha de prevaldre l'opinió de la gent. També és cert que durant segles també s'ha anat insistint que Escòcia no era una nació independent. Això és ridícul, i el que hem de fer és informar els escocesos i dir-los que tenen tot el dret a escollir el seu futur.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.