opinió

No haurien de ser-ho però ho són

Les consultes populars han de servir per preparar l'organització de les classes populars, implicant també les persones nouvingudes

Les Consultes Populars sobre la Independència han representat una autèntica novetat en l'agenda política catalana, bàsicament al Principat. També han representat una aposta decidida a favor de la igualtat de drets. Fins ara, milers de catalans i catalanes residents en el nostre país no podien votar en les diferents conteses electorals. Malgrat ser-hi, no hi eren a nivell pràctic. Les persones nouvingudes d'altres països del món no podien participar electoralment, però sí que formen part de la nostra societat. Com a part integrant d'aquesta societat, creiem que han de tenir els mateixos drets que tothom.

En els últims anys han arribat al nostre país milions de persones vingudes de països de l'anomenat Tercer Món. Aquesta gent ha marxat del seu país majoritàriament a causa d'un context econòmic i polític desfavorable. Les grans desigualtats a nivell mundial, provocades en gran part per les potències econòmiques mundials i les seves multinacionals, han abocat molta gent a venir cap al nostre país per buscar-se un futur millor. Amb un comerç mundial just i un millor repartiment de la riquesa ningú hauria de marxar del seu país. De fet, les persones que ara són nous ciutadans i ciutadanes catalans segurament haurien desitjat no haver de marxar mai del seu país.

Malgrat tot, ara són entre nosaltres i tenen tot el dret a convertir-se en catalans i catalanes. Per desgràcia, ens trobem en un context de retallada dels drets, especialment pel que fa a les persones nouvingudes. A la tardor, el Congrés espanyol va aprovar una reforma de la llei d'estrangeria encara més restrictiva. Però amb les Consultes Populars sobre la Independència s'ha volgut garantir el dret a vot de tothom que resideixi en els nostres municipis. Pot semblar que el dret a vot és secundari o poc important per a la població nouvinguda, ja que estan passant per situacions econòmiques complicades. Només tindria raó qui pensés així en el cas que això es tractés d'una convocatòria electoral oficial, on des de l'administració simplement s'informa del procés...

Però una de les grans virtuts de les consultes és el seu caràcter participatiu i obert a tothom del municipi. Tot aquest moviment popular que es genera, allà on s'estan fent consultes, hauria de servir per reclamar la igualtat de drets de tothom, i de retruc també ens servirà per contactar amb els col·lectius de persones nouvingudes. No ens hem de quedar, però, amb el simple contacte per tal d'informar-los que tenen el dret a vot en aquest referèndum, sinó que hem d'intentar animar-los a la participació en el moviment popular. Fer que, en definitiva, avancin una mica més en la seva participació en la societat catalana.

Des de la CUP i l'esquerra independentista creiem que les consultes han de ser participatives i han de servir per preparar l'autoorganització de les classes populars, implicant més gent en una dinàmica de lluita constant amb l'objectiu de transformar aquesta societat. I quan parlem de classes populars catalanes també estem pensant en les persones nouvingudes, que també viuen i treballen als Països Catalans, i que per tant també tenen el dret a participar –com qualsevol de nosaltres– en les dinàmiques socials i polítiques. El 13-S i 13-D ja van poder votar. Ara, el 28-F i, més endavant, el 25-A i el 20-J continuaran exercint el seu dret a vot. Això només serà un primer pas en la lluita de les persones nouvingudes, al costat de totes i tots nosaltres, per la defensa de la igualtat de drets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.