El Castellet deixarà de ser un museu d'aquí tres o quatre anys

La Casa Pairal es convertirà en un punt d'acollida de visitants d'un futur centre d'interpretació de la història de Perpinyà

«El museu del Castellet envelleix, és incòmode, inadaptat, petit, i sem al límit del col·lapse, perquè tenim col·leccions que dormen i que no són actualment en bones condicions de manteniment. No funciona.» Així resumeix la situació Jaume Deloncle, conservador d'ençà trenta anys del museu Casa Pairal Josep Deloncle, que va crear el seu pare, l'any 1963. La feina actual del conservador és, doncs, de preparar l'evolució del seu museu cap a un concepte més ampli i global, La decisió municipal ja és presa –tot i que no sigui pressupostada– i ja s'està buscant el nou espai que permetrà de reagrupar, exhibir i conservar en bones condicions les col·leccions que ha anat recollint i ampliant Jaume Deloncle. Pel conservador, aquesta evolució ha de permetre cobrir una mancança: «Ens falta avui un centre d'interpretació i de lectura de la nostra història, història d'aquesta terra transformada per l'home. El visitant que ve avui al Castellet, troba a faltar informació.» El Castellet passarà, doncs, a ser el punt a partir del qual el visitant serà dirigit cap a un nou espai on es presentaran les col·leccions de la Casa Pairal, però també cap a llocs com la capella Sant Domènec, el convent dels Mínims o el Museu d'Història Natural (que el 2015 esdevindria el Museu de l'Home Català). En conjunt aquests elements formaran el centre d'interpretació que, segons Jaume Deloncle, fa falta avui. «Un espai nou, una nova escenografia i millors condicions sanitàries per a les nostres col·leccions, això és el que hem de preparar i garantir», diu el conservador. Col·leccions dedicades a l'artesania del ferro del Canigó, als fuets de Sureda, la feina dels esclopers o als vestits catalans, són alguns dels tresors que ha anat recollint Jaume Deloncle i que actualment el públic no pot contemplar.

Es continuarà dient Casa Pairal Josep Deloncle

E. C

Encara que s'obri un nou espai a algun lloc de Perpinyà, hi ha coses que no es poden treure del Castellet: «Tot el que concerneix la cultura viva, com per exemple la Flama del Canigó, les referències a Joan Blanca, això no ha de marxar d'aquí», precisa Jaume Deloncle. Aquest lloc emblemàtic que va ser escollit precisament el 1963 per al que llavors s'anomenava un museu d'arts i tradicions populars, evolucionarà, però continuarà essent la seu d'actes i tradicions íntimament lligats a l'edifici. L'altra cosa que no canviarà, serà el nom: Casa Pairal Josep Deloncle, en homenatge al fundador del concepte, i pare del conservador actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.