Barcelona vol obtenir la cessió de nou solars buits de Ciutat Vella per donar-hi un ús públic temporal

El districte ja ha pactat amb propietaris tenir dos solars a canvi de mantenir-los

El districte de Ciutat Vella ja ha obtingut la cessió de dos solars del Raval. La cessió es fa a través d'un protocol de traspàs temporal, que es trencarà un cop el propietari decideixi fer alguna mena d'obra en el solar. Què hi guanya el propietari? S'estalvia el manteniment del solar, que va a càrrec de l'Ajuntament. I què hi guanya l'Ajuntament? Disposar temporalment d'un solar per donar-hi un ús públic. En el cas del solar del Portal de Santa Madrona, situat al Raval i afectat per una forta degradació, s'hi va instal·lar una zona esportiva. El segon solar que ha obtingut en cessió l'Ajuntament, que es troba al carrer de l'Arc del Teatre, també al Raval, i que va ser presentat ahir, es farà servir com a aparcament de motocicletes. Segons va argumentar la regidora del districte de Ciutat Vella, Itziar González, aquest solar recull «la necessitat d'endreçar l'aparcament de motocicletes» en aquest punt del Raval, molt a prop del qual hi ha l'Escola Oficial d'Idiomes i un ambulatori.

A més dels dos solars del Raval, l'Ajuntament estudia obtenir la cessió de nou solars privats buits més i els usos públics que hi pot donar. D'aquests nou solars, per dos –que també són al Raval– ja ha iniciat negociacions, que González confia que es materialitzin ben aviat, dins d'aquest any. Alguns d'aquests solars, com que estan en desús, es converteixen en un focus de conflictes. Actualment, l'Ajuntament té detectats al districte de Ciutat Vella 23 solars buits, que es concentren majoritàriament al Raval (10) i la Barceloneta (7). Quatre més es troben al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i dos més, al Gòtic.

«Generem confiança»

Els acords entre els propietaris i l'Ajuntament per a l'ús públic del solar són una manera de «generar confiança i superar la persecució». Ho diu la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, en el sentit que, a través d'aquesta fórmula, el consistori s'estalvia haver d'anar al darrere perquè els propietaris de solars en desús els tinguin en bones condicions, una demanda que sovint ha de fer forçar per situacions de conflicte en el solar i les queixes veïnals que s'acaben donant. Aquesta mesura per guanyar sòls privats l'ha impulsat el districte de Ciutat Vella, però ja es comença a estendre en d'altres punts de la ciutat. Per exemple, a Gràcia, una altra zona densificada com Ciutat Vella, també han començat a aplicar aquest tipus d'acords entre Ajuntament i propietaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.