Interior destitueix el cap dels Mossos de Figueres de manera fulminant i de sorpresa

Argumenta que Ferran Gómez va abandonar el servei durant la nevada, però ell manté que va estar operatiu sempre

Ferran Gómez era dijous a la tarda a la comissaria de Figueres fent les seves tasques amb normalitat quan es van presentar dos agents d'afers interns procedents de Barcelona, que ja li havien telefonat per avisar-lo, i que li van exigir que els entregués la placa i l'arma; li van comunicar l'obertura d'un expedient per una falta molt greu i que des d'aquell mateix moment quedava suspès de feina i de sou. «No ho entenc. De fet, no ho entén ningú, tret del secretari general, Joan Delord», lamentava ahir Ferran Gómez, que es considera «un cap de turc i linxat mediàticament». Assegura que tot i que va estar absent físicament de la comissaria, va assumir les mateixes funcions que si hi hagués estat. «No hi ha cap lloc en la normativa que digui on hem d'estar físicament; nosaltres hi som per gestionar, però no cal que ho fem des d'un lloc concret», remarca l'inspector, que considera inaudita la mesura cautelar de suspensió que se li ha aplicat de manera tan fulminant. «Una cosa així no havia passat mai en el cos», afirma l'inspector, que considera que abans d'aplicar cap mesura se li havia d'haver donat l'oportunitat d'explicar-se. Gómez diu que dilluns al migdia va optar per anar a buscar la seva filla de vuit anys perquè ho va considerar una qüestió d'emergència familiar, ja que ningú més se'n podia ocupar. Abans de marxar va debatre la situació amb el sotsinspector Miquel Montfort, va deixar instruccions d'actuació i van quedar que ja tornaria. Però quan va haver dut la nena a casa i tornava cap a Figueres, es va trobar amb dificultats per circular un cop va ser a la pujada de la Costa Roja. Va optar per recular, però va continuar operatiu tot el dia i assumint les tasques de coordinació des del telèfon i l'emissora.

Va parlar amb l'alcalde

La versió que Gómez va continuar al peu del canó, l'avala també Jordi Cabezas, l'alcalde de la Jonquera, el municipi més afectat. Cabezas assegura que dilluns al vespre va parlar per telèfon amb Ferran Gómez i van debatre la situació al municipi. Cabezas remarca que no es van sentir desatesos pels Mossos, que van destinar dos cotxes contínuament a la Jonquera. «Són pocs, però s'ha de mirar quina disponibilitat tenen a tota la comarca. I si no tenen més efectius no és culpa del comandament», afirma Cabezas, que recorda que cada tres o quatre setmanes es reunia amb Gómez, que l'informava puntualment de les dades de seguretat, i assegura que l'inspector mantenia una relació ben coordinada amb la Policia Local de la Jonquera. «Hi ha hagut moltes crítiques per la gestió de la crisi durant el temporal; algú havia de pagar les conseqüències, i li ha tocat a l'inspector Gómez», conclou l'alcalde.

El SME-CCOO, al qual està afiliat Gómez, també considera que Interior ha agafat Gómez com a «cap de turc» i ha fet una maniobra per desviar l'atenció de la mala gestió del departament. «Però la seva estratègia ha estat molt maldestra perquè, una vegada més, deixa els Mossos venuts i en el punt de mira de les crítiques. I tot per culpa de Saura», afirma el representant sindical Antoni Castejón. «Això no són maneres. Aquest sistema fulminant només l'hem vist aplicar en casos d'agents sospitosos d'estar implicats en afers penals, mai per una falta administrativa», exclamava ahir Castejón

Saura tampoc hi era

El conseller Joan Saura, que ahir va visitar les comarques gironines, va ser poc explícit sobre la destitució: «L'inspector va marxar dilluns a la tarda i no va tornar fins dimarts al matí. Una actuació com aquesta mereix una resposta ràpida i fulminant.» SME-CCOO considera que la falta per abandonament del servei que atribueixen a Gómez també es podria atribuir al conseller Saura, «perquè el dia de la nevada era a Mallorca».

Agents enviats a casa i comandaments a la carretera

La mesura de suspendre de sou i feina l'inspector Ferran Gómez contrasta amb les instruccions que van rebre dilluns altres agents dels Mossos destinats a unitats que no comportaven tasques de seguretat ciutadana perquè marxessin a casa abans d'hora per no quedar atrapats per la neu. En canvi, patrulles de seguretat ciutadana que operen al carrer sí que van allargar la seva jornada fora de l'horari establert per atendre les necessitats derivades de la nevada.

I Ferran Gómez no va ser l'únic comandament que va tenir dificultats per arribar a la seva comissaria. Pitjor ho van tenir la intendenta Alícia Muriana, sotscap del cos a la demarcació, i la inspectora Yvonne Valero, cap de Santa Coloma, que van quedar atrapades per la neu a la carretera quan tornaven dels actes de la festa patronal de la Policia Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Com elles, també va quedar atrapat el subdelegat del govern, Francesc Francisco-Busquets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.