Sant Andreu reclama una escola nova per encabir els nens sense plaça al barri

L'entitat veïnal recorda que més de 120 infants no entraran en la primera opció que han sol·licitat

L'associació de veïns assegura que el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) es va comprometre, el novembre, que tots els pares que emplenessin totes les opcions en tindrien una d'assegurada i que, ara com ara, això ha quedat «en un no-res». L'entitat puntualitza, com va fer al febrer passat el CEB, que el procés encara no ha acabat i que les dades finals podran variar en funció de la resta d'opcions que triïn els pares que no han aconseguit plaça de la primera opció o en funció de variables «com noves aules o augments de ràtios». En tot cas, troba excessiu que els pares hagin de patir 44 dies, fins al 9 d'abril, per saber a quina escola aniran els seus fills al setembre.

Falten places en un districte escolar de Terrassa

El problema que tenen a Sant Andreu també es dóna en altres indrets. L'Ajuntament de Terrassa va dividir, a primers de l'any 2009, la ciutat en quatre districtes escolars després de dos anys de debats, amb la intenció de posar fi als problemes històrics de manca de places de P3 en determinades zones. Enguany, però, aquest problema no s'ha resolt a la zona 4, si més no, pel que fa a les demandes de primera opció. Les dades que ha elaborat aquest diari a causa de la negativa municipal a facilitar-les, indiquen que una vintena de famílies no podran dur als seus fills a la primera opció triada. El cas més greu es dóna a l'escola Ramon i Cajal en què, sense comptar que la Generalitat reservi places per a educació especial o, d'altra banda, autoritzi un augment de ràtio, 36 famílies no han aconseguit plaça. En el mateix districte escolar, aquesta situació també es dóna al Francesc Aldea, en què sobren dues places; a l'Andersen en sobren tres; o, al Sagrat Cor, en què en sobren 11. D'altra banda, però sense compensar la manca global de places, han sobrat 18 places al Josep Ventalló, vuit al President Salvans i sis al Pau Vila. Si la Generalitat reservés les dues places per línia, que marca la llei per a educació especial, aquestes 20 famílies sense plaça en primera opció podrien arribar a 35. Per altra banda, la Generalitat podria augmentar la ràtio en alguna aula per alleugerir la càrrega de famílies que haurien de dur els seus fills a un altre districte escolar, tot i que en el mateix districte ja hi ha escoles, com la Josep Ventalló, a les quals només s'hi pot accedir en vehicle privat excepte si s'és veí de Can Parellada. En aquest sentit, l'escola Andersen ja ha demanat un augment de ràtio.

El malestar dels pares d'aquesta zona escolar no és nou. La creació dels districtes escolars ja va plantejar que en el 4, on ara per ara falten places de primera opció, només hi ha set escoles d'educació infantil i primària –dues de les quals en un barri fora del nucli urbà de la ciutat–, dues de les quals són concertades. Els pares afectats denuncien que, en total, només n'hi ha 7, «menys de les què hi ha en la resta de districtes escolars comptabilitzant només les públiques». Al districte 1, hi ha nou escoles públiques, vuit al 2 i onze al 3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.