Frape Behr a Montblanc preveu sortir enfortida de la fusió del grup amb la multinacional Mahle

L'any passat l'empresa va pactar un ERO voluntari que va afectar uns 80 treballadors

El grup alemany Mahle, especialitzat en la fabricació de filtres industrials ha adquirit el 60% de Behr Industry, que es dedica a la fabricació de sistemes de refrigeració per a vehicles especials i pesants (avions i trens). Amb l'operació, les dues multinacionals alemanyes preveuen sortir-ne enfortides de la crisi. També la fàbrica montblanquina, que per la delicada situació econòmica que suporta des de fa uns anys –sobretot des del 2004 a la planta de la Zona Franca–, ha acabat absorbint tota l'activitat productiva de l'empresa automobilística. Després de l'ERO que l'any passat es va presentar a la fàbrica barcelonina per acomiadar 210 dels més de 300 treballadors de l'àrea de producció, l'empresa es planteja ara –després d'haver-se confirmat el tancament definitiu i de fer un nou ERO– traslladar el departament d'enginyeria a Montblanc, tot i que la direcció no ho ha confirmat.

La divisió de sistemes de refrigeració del grup Behr amb la de filtres de la companyia Mahle, que obre noves perspectives, crea una nova àrea de negoci denominada Mahle Industry amb un volum de negoci d'uns 500 milions d'euros anuals.

Segons fonts de l'empresa montblanquina, s'està buscant la possibilitat que la multinacional Mahle tingui una participació en la inversió d'un 20% aproximadament en les línies de producció del sector de l'automoció del grup Frape Behr.

Situació estabilitzadora

Amb els inicis de la crisi econòmica –entre el setembre de 2008 i el gener de 2009– la fàbrica montblanquina va registrar la pèrdua de fins a un total de 300 contractes temporals. Finalment, l'any passat l'empresa es va veure obligada a pactar un ERO. El comitè de Frape Behr va acordar amb la direcció l'inici d'un procés que va culminar amb l'acomiadament d'una setantena de treballadors.

Tot i l'actual context de crisi, la situació, segons fonts de l'empresa montblanquina, sembla que s'ha estabilitzat i durant els darrers mesos s'han recuperat 130 contractes eventuals, per la qual cosa la situació presenta símptomes de millora. La política del grup Frape Behr, segons apunten les mateixes fonts, és mantenir les plantes productives, garantir més llocs de treball i arribar a una ocupació estable.