Montilla comença la renovació per l'equip de campanya, que dirigirà Jaume Collboni

Relleva Zaragoza de la responsabilitat, tot i que el manté en l'equip, i demana un to més constructiu per a la cursa electoral

Cop d'efecte en la presentació de l'equip de campanya del PSC, que dirigirà Jaume Collboni, tal com va explicar el mateix José Montilla després de la comissió executiva del partit. Dirigent de la UGT, coordinador del grup parlamentari i secretari de programes i acció sectorial del PSC, Collboni relleva José Zaragoza, responsable de les darreres convocatòries des del 2004 i pare de lemes tan controvertits com efectius com ara Si tu no hi vas, ells tornen o Si tu vols, derrotarem el PP, eslògans de les eleccions espanyoles del 2008 i el 2004, respectivament. Si bé es reconeix l'èxit de les campanyes «de confrontació» fetes per Zaragoza, especialista a mobilitzar el vot anti-PP i expert a alertar de possibles aliances entre CiU i els populars, el que es busca ara és allunyar-se'n. El mateix Collboni va anunciar un «nou estil» en la cursa per als comicis, previstos per la tardor. «Vol ser de contrastar models, no de crítica per la crítica ni de destrucció de l'adversari», va indicar. El canvi de to s'explica per la constatació que el pim-pam-pum entre polítics crea desafecció, i més en l'actual situació de crisi, a la qual els socialistes catalans fan responsable de la davallada que tenen en les enquestes. En un gest simbòlic, el primer que va anunciar Collboni és que es posarà en contacte amb els directors de campanya de la resta de partits «per veure –va dir– si podem imprimir la campanya amb un esperit positiu».

Els aires de renovació i els discursos encoratjadors impregnen la prèvia per a la cursa electoral, amb exponents com ara el lema Començar il·lusiona, de CiU, que estrena caps de llista a Tarragona, Lleida i Girona. En el cas de Montilla, per ara, «les cares noves» promeses han començat per l'equip de campanya. A Collboni l'acompanyen alcaldes de pes com ara els de Tarragona, Lleida, Salt i Santa Coloma de Gramenet, i persones properes a Montilla com ara el secretari general de la Presidència, Isaías Taboas –vegeu fitxa–. Vol dir això que talla amb el passat? No, en l'equip, a més de José Zaragoza, s'hi manté el viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. El comitè de campanya celebra avui la primera reunió, després que el PSC ha premut l'accelerador electoral i ha decidit designar Montilla candidat en un consell nacional el proper 17 d'abril, en comptes de fer-ho al juliol com la formació havia previst. El primer secretari va ser confirmat ahir com l'únic aspirant a presidenciable, amb l'aval de 400 membres del consell nacional, i afronta el repte «amb il·lusió i determinació».

Mostrar les cartes

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, considera que amb la designació Montilla ja no hi ha «excuses, perquè els candidats es despullin i mostrin les seves cartes» en qüestions com ara el dret a decidir i la sentència de l'Estatut. L'altre soci del tripartit, ICV, va desitjar a Montilla «la millor de les sorts», però va recordar-li les condicions que el PSC haurà de complir si volen un altre pacte amb els ecosocialistes: «Compromisos d'esquerres.» El PP veu «electoralista» el canvi de cares fet pel líder del PSC.

Director
Jaume Collboni, secretari de programes i acció sectorial
Integrants
Miquel Iceta, viceprimer secretari
José Zaragoza, secret. d'organització
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona
Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
Núria Ventura, alcaldessa d'Ulldecona
Rocío M.-Sampere, diputada al Parlament
Isaías Taboas, secret. gral. Presidència
Laia Bonet, secretària del govern
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.