la contra

Postures saludables per a cada dia

El gironí Lluís Puig ha publicat el llibre de caràcter preventiu «El fisioterapeuta a casa»

Petits canvis que poden portar grans beneficis. Aquest és el principi en què s'ha inspirat el fisioterapeuta gironí Lluís Puig a l'hora d'escriure el llibre El fisioterapeuta a casa. Consells pràctics per moure'ns millor, editat per Viena Edicions. I és que qui no s'ha aixecat algun cop encarcarat després de fer una migdiada al sofà? Qui pot presumir d'haver-se passat una bona estona parlant per telèfon sense haver acabat amb el coll o l'espatlla adolorits? Com ho hem de fer per planxar per no acabar amb mal a la zona lumbar? Aquestes són algunes de les respostes que Puig, que té una secció pròpia al programa Els matins de TV3, respon en el seu llibre d'una forma molt didàctica amb unes il·lustracions senzilles però entenedores. El llibre, prologat per Josep Cuní, està dividit en tretze capítols, cadascun dels quals està dedicat a una activitat diària, com ara treballar amb l'ordinador, fer neteja de casa, anar a comprar, portar els nens a l'escola, i d'altres menys freqüents però cícliques com ara anar a la platja, l'anomenada operació biquini i la preparació de les maletes. I en cadascun dels capítols el fisioterapeuta explica de quina manera es poden dur a terme les diferents activitats evitant molèsties posteriors al nostre cos. Així, cada capítol inclou uns exercicis per prevenir dolors musculoesquelètics i un petit recordatori de les postures saludables.

Resseguint les il·lustracions de l'esquerra que reproduïm en la plana, Puig recomana la posició del cavaller a l'hora d'omplir tant la rentadora com el rentaplats. Tot i que ja adverteix que el llit no és el lloc idoni per llegir, si es vol fer, cal incorporar-se lleugerament, posar un coixí a sota dels genolls i un altre que sostingui el llibre. A l'hora d'asseure un infant a la cadireta del cotxe, el més indicat és que l'adult posi una cama dins del vehicle i agafi el nen tan a prop del seu cos com pugui acompanyant-lo fins al seient. El llibre acaba amb un apartat amb algunes de les preguntes més habituals que fan els pacients que tenen alguna mena de dolor i amb un epíleg del metge Miquel Vilardell. En la seva introducció, l'autor proposa al lector un repte: anar canviant algunes de les postures que es fan quotidianament i que no són del tot correctes a mesura que va passant pàgines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.