Efemèrides

1648. La batalla de les Aigües Blaves.

Els cosacs de Zaporizhia, dirigits per Bogdan Jmelnitski (a la foto, el seu monument a Ucraïna), van derrotar l'exèrcit polonès en la batalla de les Aigües Blaves, en aquesta data, i la de Korsun el dia 16. Els cosacs, aliats amb els camperols ucraïnesos, s'oposaven a la política repressiva del rei polonès Ladislau IV Vasa. El noble ucraïnès Jmelnitski va arribar a un acord amb el gran khan Islam Girai III, que li va garantir la col·laboració militar dels tàtars de Crimea. Després de les citades victòries, Jmelnitski va demanar ajut al tsar rus Aleix, que, tement un conflicte amb Polònia, va retardar la seva decisió.

1181.

Assassinat, prop de Montpeller, el comte Ramon Berenguer IV de Provença i de Cerdanya, fill de Ramon Berenguer IV de Barcelona, durant les guerres que enfrontaven els catalans i els senyors del Llenguadoc al comte de Tolosa.

1494.

Colom descobreix l'actual Jamaica, illa que batejarà amb el nom de Santiago, en el seu segon viatge a Amèrica.

1808.

Firma a Baiona d'un conveni entre Napoleó i Carles IV, obra de Godoy, pel qual el monarca espanyol renuncia a la seva corona en favor de l'emperador francès.

1961.

Primer vol orbital d'un home, el nord-americà Alan Shepard, en la càpsula Freedom-7.