Efemèrides

1626. La compra de l'illa de Manhattan.

Peter Minnewit, director de la Companyia Neerlandesa de les Índies Occidentals, va comprar als indis lenapes l'illa de Manhattan per 60 florins en mercaderies, operació que es faria llegendària: Nova York va ser comprada als indis per 24 dòlars. Ara s'ha sabut que els lenapes eren nòmades i desconeixien el concepte de propietat territorial. El propòsit dels holandesos era protegir la desembocadura del riu Hudson i aplegar les activitats comercials en un recinte fortificat, que es va denominar Nova Amsterdam. Per accelerar la construcció del fort, Minnewit va procedir a la importació d'esclaus africans.

1298.

Col·locació de la primera pedra de la catedral de Barcelona.

1640.

Batalla d'Amer, a la Selva, en què els pagesos derroten els soldats de la monarquia hispànica del terç de Juan de Arce, fet que propiciarà l'alçament pagès a moltes altres poblacions i la revolta catalana de la primavera de 1640.

1915.

Primera Guerra Mundial: un submarí alemany enfonsa al mar d'Irlanda el transatlàntic nord-americà Lusitania. Van morir 1.200 persones, i els EUA i Alemanya van trencar les relacions diplomàtiques.

1992.

Boris Ieltsin crea l'exèrcit de la Federació Russa i n'assumeix el comandament.