Santa Coloma reconstruirà la façana de Can Pedrosa a prop de l'edifici original

És la solució que ofereix el govern a uns elements que es van enderrocar tot i estar protegits

La façana de Can Pedragosa ha tornat a fer part del catàleg de patrimoni i, a més, serà reconstruïda 50 metres més enllà del seu emplaçament original, en concret, al número 14 del carrer del Pedró. L'Ajuntament, a la fi, ha rectificat –després de la polèmica que va suposar l'enderroc d'un edifici protegit, amb una denúncia entremig interposada per Gent de Gramenet i que la fiscalia investiga– i ahir va aprovar la incorporació d'alguns elements patrimonials –com ara baranes i portes– en un edifici nou. La tinent d'alcalde de Serveis Territorials, Carmen Moraira (PSC), va explicar que la façana es reconstruirà combinant aquests elements amb altres materials de nova construcció. «Can Pedragosa quedarà més ben integrada i més propera a la plaça de la Vila», va assegurar, tot destacant que contribuirà a formar un «conjunt noucentista» al centre de la ciutat, juntament amb altres edificacions històriques com ara Can Saladrigues o Can Valls. Tot i això, els partits de l'oposició van basar el seu temps de rèplica en recordar al govern local les «negligències» que, a parer seu, ha comès en aquest afer, com ara destruir Can Pedragosa, tot i ser un edifici catalogat. «Era protegit quan es va enderrocar», va dir el portaveu d'ICV-EUiA, Siscu Sánchez. Els tres partits van felicitar-se pel canvi –perquè això desencallarà les obres del Portal de la Vila– però van lamentar que el govern assegurés que era «irrecuperable». «Quan es va desmuntar la façana van dir que s'havia perdut. Van mentir», va dir el portaveu de CiU, Manel Olivés. «S'ens va assegurar que era impossible de reconstruir», va afegir Mari Carmen Sáez, presidenta del PP. Moraira no va voler entrar a rebatre les crítiques, però va admetre les «dificultats» que el govern ha tingut amb la façana. Moraira va donar les gràcies a la propietària de l'edifici on es reconstruirà la façana, ja que primer «haurà d'enderrocar la finca sense guany». Curiosament, la propietària del número 14 del carrer del Pedró és la mare del promotor que aixeca el Portal de la Vila, Francisco Ortega.

El Portal de la Vila, més d'un any aturat

La façana de Can Pedragosa ha fet anar de bòlit el promotor del Portal de la Vila, Francisco Ortega. Des que va començar la polèmica per l'enderroc de la façana, el projecte urbanístic i comercial que Construcciones Ortega està aixecant al centre de la ciutat es va haver d'aturar. D'això ja fa 13 mesos. Per aquesta raó ahir Ortega –que va assistir al ple extraordinari– s'havia tret «un gran pes de sobre». «M'ha provocat molts maldecaps», va assegurar. «Hi havia un calendari, uns terminis que s'han hagut de retardar», va afegir. El promotor, que també s'encarrega de la urbanització de l'entorn dins del PERI Santa Coloma Vella II, va afirmar que les obres del projecte es reprendran «el mes de maig». Pel que fa a les peces, Ortega va manifestar que estan guardades, tot i que alguns no se'n refien».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.