La Unió Anelles de la Flama edita el llibre de la història de l'entitat

La festa al carrer centra el volum de gran format, qualitat i vistositat gràfica

Sense marcar-se cap fita en el calendari i trenta-sis anys després de la fundació de la UAF, arriba el llibre que n'explica la història i l'evolució amb capítols que fan referència a la creació de tot un patrimoni, amb els elements que formen part important de la cultura popular i tradicional de Valls; drac, mulassa, ós i a la recuperació del ball primera, del ball de la moixiganga... i també a la participació activa de l'entitat en les festes locals, les Decennals i Sant Joan com a més significatives.

Un procés llarg

El procés d'elaboració del llibre es tradueix en moltes hores de dedicació –prop de dos anys–, que han passat des de la selecció d'entre 2.000 i 3.000 fotografies cedides per moltes i moltes persones fins a les entrevistes que Roger Roig, autor dels textos, ha realitzat a una vintena de socis vinculats a l'entitat, com a aspectes bàsics dels seus continguts.

Les pautes que s'han seguit no han estat rigoroses documentalment, però oralment –assegurava Roger Roig–, «tot i que ha suposat un handicap, ha generat vivesa al llibre».

L'estructura cronològica que presenta el llibre abraça des de l'etapa inicial, una dècada marcada únicament per l'activitat sardanista d'inici dels 70, fins a principis dels 80 de l'entitat, que desemboca en el nou rumb que es pren –després d'assistir al primer Congrés de Cultura Popular a Barcelona– amb una tasca de recuperació de balls i elements del folklore popular i tradicional local que va tenir com a precedent la recuperació del ball de la primera per les Decennals del 81.

En el darrer apartat del llibre, surten reflectides les altres activitats de lleure de l'entitat, esplai, grup de grallers, de la canalla, també un apartat de «les músiques», amb les partitures de les peces musicals creades per l'entitat.

Una edició de luxe

És un llibre concebut per «mirar-se'l i perquè la gent gaudeixi tenint-lo a les mans», explicava Joan M. Viñas, que, juntament amb Francesc Bofarull, n'han coordinat l'edició. «Des del punt de vista conceptual, –hi afegia Viñas– és una obra de luxe, un llibre per regalar».

En la difícil elecció de l'entitat per il·lustrar la portada s'ha optat per la seriositat i perquè hi sortís representat el seguici popular vallenc.

Un miler d'exemplars

Del llibre, que es presentarà de manera oficial el proper 26 d'octubre al Teatre Principal (20.00 h), se n'ha fet un tiratge únic d'un miler d'exemplars. El preu de venda al públic, tot i que encara no s'ha concretat, s'aproximarà als 40 euros, que serà el cost amb el qual es posarà a la venda per la diada de Sant Jordi amb probablement algun descompte. El mateix dia de la presentació, els assistents a l'acte podran adquirir-lo al preu de 25 euros, el que s'ha fixat per als socis.

Tot i que és un llibre de gran format i qualitat, segons comentaven els responsables, entre els quals hi ha el vicepresident de l'entitat, Pep Martínez: «En cap cas volem fer-ne negoci, el que pretenem és que la gent el pugui tenir a casa, fullejar-lo, des d'un nen a qui li agradi la Mulassa... independentment de si és o no de l'entitat, fins als mateixos socis, molts dels quals es reconeixeran en les imatges.»