CICLISME

Vinokourov regna en el caos

El kazakh pren el lideratge a Evans en una altra etapa marcada per les caigudes

Weylandt guanya i Sastre, Cunego i Wiggins cedeixen més temps

La tercera i última jornada del Giro d'Itàlia va ser una petita tragèdia per a uns quants favorits de la general. El recorregut d'Amsterdam a Middelburg va esdevenir una trampa letal en els últims quilòmetres, situats a la costa del mar del Nord i amb el vent lateral bufant a tot drap contra els mallots dels ciclistes. Carlos Sastre (Cervélo) i Bradley Wiggins (Sky), que ja havien perdut temps el dia anterior, van cedir 46 segons i més de quatre minuts respectivament per culpa del sidral que hi va haver en la segona meitat de l'etapa arran d'uns quants accidents que van destarotar el pilot. El gran beneficiat de la caòtica jornada va ser Aleksandr Vinokourov (Astana), que amb 36 anys i després de dues temporades inactiu, es va vestir el mallot rosa i, somrient al podi, va recuperar aquella mirada que ja exhibia en els seus anys de glòria en el Telekom.

L'altre afortunat del dia va ser el belga Wouter Weylandt (Quick Step), que va guanyar l'etapa en un esprint en què no hi era Tyler Farrar (Garmin), però sí l'alemany André Greipel (Columbia), que amb una victòria s'hauria vestit de líder gràcies a les bonificacions. Ni una cosa ni l'altra. Greipel, a qui el seu equip havia portat en primera classe fins a l'arribada, va fallar en el moment de la veritat.

En el grup capdavanter, amb menys de 30 corredors, només Vinokourov, Ivan Basso (Liquigas) i David Millar (Garmin), entre els grans noms, van salvar els mobles. A gairebé un minut, Cadel Evans (BMC), en una imatge impactant, va haver de pedalar més de 20 km tot sol per evitar un daltabaix de conseqüències fatals en la classificació. Carlos Sastre, Xavi Tondo i Damiano Cunego, entre d'altres, van entrar al seu costat. L'espanyol, en tres dies teòricament de poca transcendència, s'ha deixat 1:23, una diferència preocupant però encara salvable als cims de les Dolomites en l'última setmana.

Qui sí que va acomiadar-se de la lluita per la victòria va ser l'anglès Bradley Wiggins, el primer líder. El líder de l'Sky va veure's embolicat en una caiguda a uns 50 km de l'arribada i el seu equip, tot i intentar-ho, va fracassar a l'hora de portar-lo al grup.

Vandevelde, cap a casa.

El líder del Garmin, Christian Vandevelde, es va trencar la clavícula en una de les nombroses caigudes del dia i va haver d'abandonar. Ara tota la seva temporada estarà condicionada al Tour de França. També va ser un dia desastrós per al Caisse d'Epargne, ja que tot l'equip, amb Alberto Losada inclòs, va cedir més de set minuts.

CLASSIFICACIONS

3a etapa
1r Wouter Weylandt (Q. Step)
5h00:06
2n Graeme Brown (Rabobank)
m.t.
3r Robert Förster (Milram)
m.t.
4t Danilo Hondo (Lampre)
m.t.
5è Adam Blyth (Omega-Lotto)
m.t.
6è André Greipel (Columbia)
m.t.
37è Josep Jufré (Astana)
a 0:46
46è Xavier Tondo (Cervélo)
m.t.
71è Alberto Losada (CdE
a 7:59
General
1r Aleksndr Vinokourov (Astana)
2n Richie Porte (Saxo Bank)
m.t.
3r David Millar (Garmin)
a 0:01
4t Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 0:05
5è Marcel Sieberg (Columbia)
a 0:07
6è André Greipel (Columbia)
a 0:10
7è Matthews Goss (Columbia)
m.t.
8è Linus Gerdemann (Milram)
a 0:12
9è Stefano Garzelli (Acqua & Sap.)
m.t.
10è Pieter Weening (Rabobank)
a 0:16
36è Josep Jufré (Astana)
a 1:22
41è Xavi Tondo (Cervélo)
a 1:36
161è Alberto Losada (CdE)
a 9:53

Porte i Nibali, l'alternativa a l'«statu quo»

En un Giro en què tots els favorits semblen d'un ciclisme d'una altra època costa apreciar algun corredor jove que pugui cridar l'atenció des aficionats. Ivan Basso i Aleksandr Vinokourov són veterans de tornada d'una llarga sanció per dopatge i Carlos Sastre es va estar nou mesos sense córrer perquè necessitava «desconnectar». Aquests són els principals favorits per a la victòria final. El preferit dels tifosi, però, és Vicenzo Nibali (25 anys), que ha arribat al Giro de rebot per la sanció de Franco Pellizotti. Amb tot, el seu rendiment està excel·lint i si confirma la progressió d'aquests últims anys podria ser la gran alternativa als veterans. Amb 22 anys Nibali ja va guanyar la volta al Trentino i en les grans voltes, amb un estil descarat, sempre s'ha deixat veure. L'altre ciclista que podria fer el salt definitiu a l'elit és Richie Porte (25 anys), un australià pel qual Bjarne Riis ha apostat fort en el Saxo Bank. A Romandia va posar el seu nom al mapa i al Giro, segon en la general, està donant la cara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.