Efemèrides

1955. El Pacte de Varsòvia.

A la capital de Polònia, els països comunistes van signar el Tractat d'Amistat, Col·laboració i Assistència Mútua, més conegut com a Pacte de Varsòvia. Era la resposta de l'URSS i els estats del Bloc de l'Est a l'OTAN, que els situava al mateix nivell dels occidentals. La seu del pacte es va constituir a Moscou, on es va crear un comitè assessor polític format pels països signants. Amb tot, el pes específic de l'organisme el tenien els soviètics; així, l'URSS s'assegurava que el pacte s'ajustaria als seus interessos en política exterior, i que serviria també per neutralitzar qualsevol desviació ideològica dels països membres.

1643.

Mor Lluís XIII el Just, rei de França. Durant la Guerra de Separació, i en virtut de l'ocupació francesa del Principat, va obtenir el títol de comte de Barcelona com a Lluís I.

1948.

A la fi del protectorat britànic de Palestina, es constitueix un govern provisional israelià amb Chaim Weizmann com a president i David Ben Gurion com a primer ministre.

1962.

Se celebra a Atenes el casament del príncep Joan Carles de Borbó, hereu de la corona espanyola, amb la princesa Sofia de Grècia, filla del rei Pau I i de Frederica de Hannover.

1968.

Els estudiants francesos ocupen la Universitat de la Sorbona i la declaren Comuna Lliure.