CICLISME

GIRO D'ITÀLIA

Els valents tenen recompensa

Pineau s'imposa als seus companys d'escapada en l'homenatge a Fausto Coppi

Els escapats van resistir l'atac del pilot i van arribar a la meta amb 4 segons d'avantatge

Jérôme Pineau
QUICK STEP
«Havien passat cinc anys des de la meva última victòria. Aquesta és la més bonica de la meva vida, perquè ha passat en una gran cursa»
«Fa tres setmanes vaig trucar al cap de l'equip [Luca Guercilena] i li vaig dir que el Giro seria la cursa ideal per tornar a tenir confiança. Volia provar a guanyar una etapa. En només cinc dies, l'equip n'ha guanyat dues»
«Guanyar a casa de Fausto Coppi és molt important. En la segona escalada d'avui [per ahir] he vist un cartell de Coppi. En aquell moment tenia bones cames i he pensat que potser seria un bon senyal per guanyar»

El ciclisme pot ser, en ocasions, molt injust amb aquells corredors que salpebren les etapes de transició de les grans curses amb escapades èpiques, a la recerca d'una victòria que compensi els seus esforços i que els faci protagonistes per un dia. La tirania del pilot sol posar ordre a aquestes escapades a pocs quilòmetres de la meta, engolint-les fins a les seves entranyes per donar protagonisme als velocistes que llavors es jugaran la victòria en l'esprint. Ahir, però, els aventurers de la cinquena etapa del Giro d'Itàlia van evitar, per només quatre segons, que la seva heroica escapada, iniciada en els primers quilòmetres, acabés en un no-res. Va ser en l'arribada a Novi Ligure, població natal de Fausto Coppi, després d'un recorregut de 168 quilòmetres.

Els tres valents van ser Jérôme Pineau (Quick Step), Julien Fouchard (Cofidis) i Yukiya Arashiro (Bouyges). També els havia acompanyat Paul Voss (Milram), però a 25 quilòmetres de l'arribada no va poder aguantar el ritme dels seus companys i, conscient que ja conservaria el mallot de líder de la muntanya, va decidir posar punt final al seu propòsit. L'escapada havia començat cap al quilòmetre 20, després que Arashiro saltés del grup en solitari. Deu quilòmetres després, s'hi afegien els seus tres companys i junts van donar alegria a l'etapa.

El seu avantatge màxim, pròxim als sis minuts, va arribar cap a la meitat de l'etapa, a partir de la qual el pilot es va ordenar per caçar-los. En el boucle a Novi Ligure, amb 35 quilòmetres per endavant, la diferència s'havia reduït a tres minuts i mig. Era només qüestió de temps neutralitzar els escapats, però un error de càlcul del grup en l'últim quilòmetre, combinat amb una última estirada d'Arashiro a la desesperada, va permetre que els escapats rendibilitzessin al màxim els últims vuit segons d'avantatge que els quedaven i es juguessin l'esprint entre ells, que finalment es va adjudicar Pineau.

Els velocistes es van quedar amb un pam de nas, ja que encara no s'han pogut lluir en aquesta edició del Giro. Avui tindran una nova oportunitat de fer-ho en la sisena etapa, de 172 quilòmetres entre Fidenza i Marina di Carrara. Vincenzo Nibali (Liquigas) la començarà líder.


El grup no es va posar d'acord en els últims relleus, quan estava a punt de caçar els escapats

CLASSIFICACIONS

5a etapa
1r J. Pineau (Quick Step)
3h45:59
2n J. Fouchard (Cofidis)
m.t.
3r Y. Arashiro (Bouygues)
m.t.
4t T. Farrar (Garmin)
a 4
5è G. Henderson (Sky Professional)
m.t.
6è A. Petacchi (Lampre)
m.t.
7è G. Brown (Rabobank)
m.t.
33è J. Jufré (Astana)
m.t.
85è X. Tondo (Cervélo)
m.t.
150è A. Losada (C. d'Epargne)
a 48
General
1r V. Nibali (Liquigas)
14h30:03
2n I. Basso (Liquigas)
a 13
3r V. Agnoli (Liquigas)
a 20
4t M. Goss (HTC-Columbia)
a 26
5è A. Greipel (HTC-Columbia)
m.t.
6è A. Vinokourov (Astana)
a 33
7è V. Karpets (Katiuixa)
a 39
24è J. Jufré (Astana)
a 1:55
28è X. Tondo (Cervélo)
a 2:09
141è A. Losada (C. d'Epargne)
a 12:53
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.