Política

Tunísia deté sospitosos relacionats amb l'atemptat

Creixen les crítiques per la política de seguretat i l'actuació policial

Cameron afirma que Estat Islàmic ha declarat “la guerra al Regne Unit”

Insta els britànics a ser intolerants amb l'extremisme

La policia tunisiana va arrestar ahir diverses persones per la seva suposada vinculació a l'atemptat gihadista que divendres va provocar la mort de 38 persones, la majoria britàniques, en un hotel de la ciutat de Susa. Enmig de les creixents crítiques –es posa en dubte la política de seguretat del país i l'actuació policial, el ministre de l'Interior, Nayam al-Gharzali, va revelar, a més, que la investigació busca confirmar si el “llop solitari” va rebre entrenament en camps gihadistes de la veïna Líbia. “Hem començat amb la detenció d'un primer grup relacionat amb l'atemptat”, va assegurar el ministre, que va garantir que “serà detinguda tota persona que hagi donat suport logístic ” al terrorista. Al-Gharzali va visitar ahir amb els seus homòlegs britànic, alemany i francès el lloc de la massacre. Saifedine Rezgui, un jove universitari de 23 anys, va irrompre divendres a la platja de l'hotel Marhaba Imperial de Susa i va obrir foc durant uns minuts contra els turistes. Els va perseguir per la piscina i l'edifici principal de l'hotel, abans de ser abatut després de recórrer durant 30 minuts les instal·lacions amb total impunitat. Una llibertat, segons les crítiques que ara cauen sobre les forces de seguretat, amb la qual també van actuar el 18 de març passat els dos gihadistes que van assassinar 22 turistes estrangers al Museu del Bardo de la capital tunisiana, entre ells un matrimoni de jubilats de Barcelona. Fonts de la seguretat van confirmar ahir que s'han detingut els pares del jove i gent del seu entorn a la ciutat de Kairauan, escenari fa dos mesos d'una reunió del grup radical Ansar al-Sharia, molt actiu en aquesta zona.

Per la seva banda, el primer ministre britànic, David Cameron, assegurava ahir que Estat Islàmic “ha declarat la guerra al Regne Unit”. El premier va advertir que els britànics estan en el punt de mira dels gihadistes, dintre i fora de les seves fronteres. “No ens podem pensar que amagant-nos estarem fora del seu abast”, va assenyalar. “Estan atacant els nostres valors, el nostre estil de vida i tot allò que ens uneix”, hi afegia. El primer ministre va instar els britànics a ser intolerants amb “l'extremisme”, una frase que s'entén com una crítica a les comunitats islàmiques, a les quals recentment va acusar de no fer “prou” per combatre el radicalisme. A més, va assegurar que el Regne Unit respondrà amb una bateria completa de mesures a l'amenaça d'Estat Islàmic. El primer ministre també va demanar a la cadena pública BBC que eviti denominar Estat Islàmic al moviment gihadista perquè considera que d'aquesta manera se'ls dóna credibilitat. “No és un Estat Islàmic, és un estat bàrbar, que és una perversió de la religió islàmica, i a molts musulmans que estiguin escoltant aquest programa els fa mal sentir-ho”, va afirmar Cameron. Alex Salmond, portaveu d'exteriors del Partit Nacional Escocès (SNP) a la Cambra dels Comuns, va signar ahir un article en la mateixa línia.

LA FRASE

Hem arrestat un nombre important de gent que pertanyia a una xarxa relacionada amb l'atac
Nayam al-Gharzali
ministre de l'interior tunisià

LA XIFRA

30
turistes
britànics van perdre la vida en l'atemptat a la platja de Susa, a un centenar de quilòmetres de Tunis.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia