Garzón, suspès com a jutge

El CGPJ va adoptar per unanimitat la decisió després que el Suprem li va obrir judici oral per haver investigat els crims del franquisme

Ahir va ser l'«últim dia» de Garzón a l'Audiencia Nacional. I és que la suspensió temporal de les seves funcions acordada pel Consell General del Poder Judicial és automàtica. L'òrgan de govern de jutges i magistrats va actuar contra Garzón en aplicació de l'article 383 de la llei orgànica del poder judicial, que obliga a apartar de les seves feines jurisdiccionals qualsevol jutge o magistrat quan es procedeix contra ell per delictes comesos en l'exercici de les seves funcions. D'aquesta manera, el titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiencia Nacional es va veure obligat a abandonar «de manera automàtica» l'Audiencia Nacional fins que no es resolguin les tres causes per prevaricació que hi ha obertes contra ell en el Suprem.

Garzón va ser informat de la seva suspensió pel secretari general del Consell, Celso Rodríguez Padrón, a través d'una trucada telefònica quan passaven dinou minuts de la una de la tarda. El magistrat estava prenent declaració a un dels implicats en el cas Pretòria, concretament a l'empresari Josep Singla, feina que va paralitzar en aquest mateix moment. Mitja hora més tard, Garzón va abandonar l'Audiencia Nacional enmig d'aplaudiments i crits de suport per part de companys de professió i de la carrera judicial, que van fer emocionar el jutge. Hores abans, el magistrat va intentar ajornar la seva suspensió amb la presentació in extremis d'un recurs de nul·litat contra l'obertura de judici oral –que es podria celebrar el juliol– dictada pel magistrat del Suprem Luciano Varela, instructor de la causa oberta contra ell per haver investigat els crims del franquisme. Però l'intent va ser inútil i l'òrgan de govern de jutges i magistrats va dictaminar la suspensió temporal després de dues hores de reunió per unanimitat dels divuit vocals presents. Tres dels membres s'havien abstingut abans que s'iniciés el ple. Es tracta del vicepresident i membre del sector conservador Fernando de Rosa i de la progressista Margarita Robles, que ja havien anunciat fa temps la seva intenció de no participar en les deliberacions després d'haver estat recusats per Garzón, i el tercer vocal que va decidir abstenir-se va ser el progressista José Manuel Gómez Benítez. Sí que va participar en la votació la vocal Gemma Gallego, que també havia estat recusada. La recusació va ser el primer punt de l'ordre del dia i va ser rebutjada. En les hores prèvies a la reunió es van viure situacions de molta tensió, fins al punt que el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Dívar, va exigir als vocals que deixessin els mòbils fora.

Els GAL, ETA, Pinochet i els independentistes

josep martinoy

En els seus quasi 30 anys de carrera com a magistrat, Baltasar Garzón ha instruït desenes de casos, molts –com ara el sumari dels GAL, el processament del dictador Augusto Pinochet i la suspensió d'activitats de Batasuna– amb una repercussió mediàtica que el van convertir en un jutge estel·lar. Ha estat 21 anys al capdavant del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiencia Nacional. La fama internacional li va arribar el 1998 amb el cas Pinochet, el primer dels procediments iniciats a l'Audiencia en nom de la justícia universal. Després del seu frustrat pas per la política al costat de Felipe González, Garzón va reobrir el cas GAL, tot un torpede a la línia de flotació del PSOE. Però Garzón també és el jutge que va ordenar el tancament del diari Egin, la il·legalització de Batasuna i va ordenar les detencions indiscriminades i injustificades d'independentistes catalans abans dels Jocs Olímpics del 1992. Aquest també és Garzón.

Respecte i laments

El govern espanyol va acollir amb fredor la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de suspendre el jutge Baltasar Garzón de les seves funcions. Interrogada en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, es va limitar a afirmar que l'executiu respecta la decisió judicial com les respecta totes, però va demanar també que es respecti la presumpció d'innocència del magistrat. La prestigiosa organització internacional de defensa dels drets humans Human Rights Watch va lamentar la suspensió de Garzón, que «va convertir l'Estat espanyol –diu– en un símbol de justícia per a les víctimes de tot el món». «Ara, la justícia mateixa s'ha convertit en una víctima a l'Estat espanyol», va dir el conseller jurídic de l'ONG, Reed Brody, a través d'un comunicat. Les associacions de jutges van assegurar que el CGPJ ha complert la seva obligació, mentre que l'associació ultradretana Manos Limpias, que va posar la denúncia contra el jutge, ho va qualificar de triomf.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.