entre amics

Drac Català

Carles Roman és el creador del primer superheroi català. Va bé per renovar la nostra mitologia

És complicat parlar de còmic en català. Si parlem de certes essències ens trobem que és en el camp infantil on la historieta pensada, escrita o adaptada en català ha mantingut una actitud i fidelitat al país, sense que per això hagi donat l'esquena a corrents de fora. Moltes de les produccions del còmic francobelga van entrar al país per mitjà de les publicacions infantils catalanes com ara les emblemàtiques Cavall Fort o Tretzevents (abans, L'infantil).

El problema que té el còmic català és en les publicacions adultes. Quan es va produir el fenomen Bola de Drac, les vendes de l'adaptació al còmic en català van demostrar que hi havia un públic jove que llegia historieta en català. Però en el trànsit de, posem pel cas, Cavall Fort a una novel·la gràfica, el públic es perd. La raó no és prou clara. Als anys vuitanta, Norma Editorial va intentar que la nova historieta de línia clara amb noms com ara Daniel Torres es pogués llegir en català, però va ser un fracàs. Actualment, la mateixa editorial ho intenta amb les novel·les gràfiques que publica, i Glénat també està fent un esforç per normalitzar la lectura de còmic català. A més d'editar el guanyador del premi Josep Coll, també edita autors catalans i en català.

Carles Roman (1970) és un autor de Portbou que fa anys que publica en català. La seva sèrie Fabi i Fedó, protagonitzada per un grec i un romà que viuen en bona convivència a Empúries, ha sortit a les pàgines de Cavall Fort. Ara busca editor per treure en àlbum aquestes històries, atès que Cavall Fort fa temps que va abandonar el mercat del llibre. «Crec que hi ha un públic de còmic en català, però el problema és que no hi ha una oferta compacta.» Per Roman, «ara hi ha editorials que editen en català, però falta una mica de risc. No s'hi val només reeditar en català obres que han estat publicades en castellà; cal fer còmics que hagin estat fets i pensats aquí».

Roman sempre ho ha fet així. «Però com una cosa natural, no com un acte patriòtic. També m'agradaria que publiquessin en altres llengües la meva obra.» Fabi i Fedó és un treball que parla de l'època grecoromana a Empúries. És una obra d'humor destinada al públic familiar, però que intenta ser fidel a l'entorn històric en què se situen els personatges.

La idea dels personatges va néixer en el concurs de còmic convocat per l'Ajuntament de l'Escala –on Roman resideix– amb motiu de la celebració de les festes del Triumvirat. A l'Escala, Roman té un singular taller de dibuix on inicia els joves de la zona en el dibuix i el còmic.

Però si Carles Roman ha fet una aportació al còmic català ha esta la creació del primer superheroi nacional: Drac Català. Nascut a imatge dels superherois americans, Drac Català té un tret que el diferencia de la majoria dels seus col·legues: no és cap fatxa, sinó que els combat.

Drac Català va començar les seves aventures amb el nom de Capità Catalunya, però una qüestió de drets (us recordeu del disc Capità Catalunya) va obligar Roman a canviar el nom. La sèrie pot arribar a ser considerada «de culte» si no es reprèn o reedita, ja que gairebé va ser una autoedició en format comic-book i va tenir una distribució més aviat limitada. Del 2000 al 2003 en van sortir set trameses més un altre número especial en què (com cal en tots els superherois) s'explicava els seus orígens.

Estaria bé que Roman tornés a dibuixar el Drac Català. Sovint oblidem que la normalitat d'un país passa també per crear i renovar la seva mitologia. No n'hem de tenir prou amb Sant Jordi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.