El nou hospital Vicente Ferrer costarà 45 milions i estarà enllestit el 2013

L'equipament, que donarà servei a 200.000 persones de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, tindrà 25 llits

L'hospital Vicente Ferrer farà de nexe d'unió entre l'atenció primària i els hospitals de referència de Terrassa. El nou equipament tindrà com a prioritat l'alta resolució mitjançant consultes per acte únic, cirurgia sense ingrés, hospitalització a domicili i els més avançats mitjans de diagnòstics. De fet, la consellera de Salut va subratllar: «Va més enllà d'un projecte arquitectònic, és una aposta per un model d'innovació amb més proximitat i eficiència.» L'hospital tindrà 25 llits de mitjana estada, 33 consultes, 13 gabinets, 33 boxs d'urgències, 6 sales d'operacions, 25 boxs d'hospital de dia i 16 punts de diàlisi renal.

La proposta guanyadora del concurs d'idees, al qual es van presentar 24 treballs, va ser la dels despatxos Corea & Moran i CDAA-Buc. En aquest projecte, l'edifici es planteja com un nou volum horitzontal calat per patis de llum que s'adequa a la topografia. La circulació dels usuaris es farà en un espai que els arquitectes anomenen rambla i que connectarà els nivells amb escales mecàniques. En una planta semisubterrània hi haurà les urgències, l'àrea de diagnòstic per la imatge i cirurgia. A la planta baixa se situaran les consultes externes, l'hospital de dia, els gabinets d'endoscòpia, els serveis generals, el moll de càrrega i descàrrega, i el mòdul d'instal·lacions i logística. A la primera planta hi haurà l'administració, l'àrea d'hemodiàlisi renal, la cafeteria i una unitat de sociosanitari. Geli va indicar que serà el primer centre amb aquesta unitat de sociosanitari. «Haurem de veure com som capaços de resoldre de manera diferent l'atenció de les patologies mèdiques en pacients geriàtrics», va afegir la consellera. També hi haurà un aparcament de 200 places.

Sostenibilitat

L'edifici s'ha dissenyat tenint en compte l'eficiència energètica i la sostenibilitat. Així, s'implantaran sostres radiants per estalviar un 40% de la llum artificial i s'aprofitarà l'energia geotèrmica per climatitzar-lo.

La primera necessitat per als ciutadans

L'alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, va recordar ahir que l'hospital és una reivindicació que es remunta al 2001. Si més no, Garcia va afegir que s'ha convertit en la primera necessitat dels rubinencs. De fet, en les enquestes municipals un 20% dels ciutadans de Rubí així ho consideren. «Quan estigui fet ja podré marxar tranquil·la», va dir fent broma. L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, va destacar que els santcugatencs tindran més a prop aquest centre que els de Terrassa, però «no tant a la vora com els de Rubí». Recoder va valorar aquest projecte com «un pas important» per al municipi. Finalment, l'alcalde accidental de Castellbisbal, David Vidal, va remarcar que el nou equipament oferirà una atenció «amb més rapidesa i comoditat» i que es descongestionaran els serveis que es col·lapsen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.