cultura

Tortosa acaba la rehabilitació de l'antic escorxador, la seu del futur museu

S'hi han invertit 2 milions d'euros en la urbanització dels carrers i la reforma integral de tres dels setze pavellons

Ningú s'atreveix a donar una data aproximada de quan Tortosa tornarà a tindre museu, però el cert és que la redacció del projecte museístic ja està encarregada i a l'antic escorxador municipal, obra modernista de Pau Monguió, tot està pràcticament a punt perquè aquest museu siga una realitat. Així, les últimes obres impulsades pel govern municipal han permès urbanitzar tot l'espai exterior de l'escorxador i rehabilitar tres dels setze pavellons: el pavelló 1 de 176 metres quadrats, on hi haurà les oficines i s'hi traslladarà a la tardor d'enguany el personal de l'Institut Municipal d'Activitats Culturals de Tortosa (IMACT), que actualment té les oficines a l'auditori Felip Pedrell; i el pavelló 11, on s'ha habilitat una gran sala de reserva de 155 metres quadrats, que és on s'emmagatzemaran les més de 5.000 peces catalogades del fons patrimonial de l'Ajuntament de Tortosa. Actualment ja s'està fent el trasllat. «És un procés laboriós, perquè els tècnics aprofiten per comprovar que no hi haja cap error en la catalogació i que les peces estiguen en bon estat», va indicar l'alcalde, Ferran Bel, tot precisant que es preveu que al setembre d'enguany ja estiga finalitzat el trasllat. El tercer pavelló rehabilitat és el 12, que s'ha dividit en diversos espais: una sala multimèdia de 59 metres quadrats, una sala de muntatge de 58 metres quadrats i una gran sala per a exposicions permanents de 334 metres quadrats.

El pressupost global d'aquesta actuació ha estat de 2 milions d'euros: 800.000 la urbanització exterior, que s'ha finançat a través del fons per a inversions locals de l'Estat; i 1,2 milions, la rehabilitació dels pavellons, que ha disposat d'una subvenció de 300.000 euros del Departament de Cultura.

Paral·lelament l'Ajuntament ha encarregat a una empresa externa la redacció del projecte museològic i museogràfic per 30.000 euros i les previsions són que estiga enllestit en dos mesos. «La idea és que l'exposició permanent explique els 2.000 anys d'història de Tortosa d'una manera cronològica», va explicar l'alcalde.

Sense museu des de final dels anys noranta

L'antic escorxador municipal de Tortosa ocupa una superfície total de 5.500 metres quadrats, dels quals 2.165 són part construïda. El conjunt és un recinte delimitat pels edificis i un mur i té forma rectangular. L'interior d'aquest recinte està format per carrers, patis i pavellons. En les diferents fases de rehabilitació, que van començar el 1998 amb la recuperació de la volumetria original, les façanes i el tancament, s'han finalitzat els treballs d'urbanització i s'han adequat per a usos culturals cinc dels setze pavellons. «Es tracta del 65% del total», va precisar ahir l'alcalde Ferran Bel, tot assenyalant que ara per ara la prioritat del consistori no és tant completar el 35% de les obres de rehabilitació pendents i restaurar més pavellons sinó posar en marxa el museu. «Amb l'espai que hem rehabilitat n'hi ha més que suficient per tindre un museu», va dir Bel. Tortosa es va quedar sense museu el 1997, quan el Departament de Cultura li va treure la catalogació com a tal. En aquell moment el museu municipal compartia espai amb l'arxiu històric a l'antiga església de Sant Domènec i es va mantenir encara obert un temps més com a col·lecció. Durant tots aquests anys, tot i disposar d'un ampli fons municipal de més de 5.000 peces catalogades, la ciutat ha estat sense museu. Reobrir-lo és una de les actuacions previstes per l'actual govern local dins l'actual legislatura. Ara bé, en l'actual conjuntura de crisi econòmica és complicat que es puga arribar a materialitzar una vegada el projecte museístic estiga acabat.

L'edifici modernista més emblemàtic

Situat al costat de la façana fluvial i amb l'entrada principal a la rambla Felip Pedrell, l'escorxador municipal de Tortosa és el complex arquitectònic més representatiu del modernisme a la capital del Baix Ebre. Obra de l'arquitecte Pau Monguió, és un equipament de gran bellesa arquitectònica que combina espais oberts i tancats. Edificat en pedra, l'exterior és de maó vist amb ceràmica i teula vidriada. Es va construir entre el 1904 i el 1906 i va entrar en funcionament el 1908. Com a escorxador va funcionar fins al 1997. Les obres de rehabilitació van començar el 1998 però en aquell moment es va pensar en l'escorxador per instal·lar-hi estudis universitaris i no va ser fins al 2005, quan governaven el PSC i ERC, que es va plantejar convertir-lo en un gran equipament cultural. Al marge dels 2 milions d'euros que s'han destinat els últims tres anys, el 2007 ja s'hi havien invertit 3 milions i ja s'havia habilitat un dels pavellons, el 13, com a sala d'exposicions temporals Antoni Garcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.